'Schaf fiscaal gunstregime tweede woning af bij tax shift'

©ANP XTRA

Oppositiepartij Groen vraagt dat het fiscaal gunstregime voor de tweede woning afgeschaft wordt. De vrijgekomen middelen kunnen ingezet worden voor een lastenverlaging in het kader van een tax shift, zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

De woonbonus voor de eerste woning is door de staathervorming een Vlaamse bevoegdheid geworden en de Vlaamse coalitie bouwde dat voordeel af. Het fiscaal voordeel voor de tweede woning, waarin de eigenaar zelf niet woont, is een federale bevoegdheid gebleven en is nog niet aangepast.

'Een tweede woning wordt nu meer ondersteund dan een eerste. Daar moeten we komaf mee maken. Het is ook gewoon niet rechtvaardig om tweede woningen te blijven subsidiëren. Het wegwerken van dit voordeel moet voor Groen een deel zijn van de aangekondigde tax shift, zodat we tegelijk de lasten op arbeid verminderen', zegt Calvo.

Het wegwerken van dit voordeel moet voor Groen een deel zijn van de aangekondigde tax shift, zodat we tegelijk de lasten op arbeid verminderen.
Kristof Calvo
Kamerfractieleider Groen

Groen zegt dat 'uit een voorzichtige schatting op basis van beschikbare cijfers' blijkt dat 350.000 Belgen vandaag een tweede woning bezitten, in België of in het buitenland. 'Dit is een stijging van 70% tegenover 2007. De eigenaars bevinden zich voor een overgrote meerderheid in de hoogste inkomensgroep. In tijden van budgettaire schaarste en woonnoden wil Groen dergelijke systemen van omgekeerde herverdeling niet laten bestaan.'

Fiscale rechtvaardigheid

Bij regeringspartij N-VA wil men voorlopig niet zo ver gaan. Voorzitter Bart De Wever vraagt zijn partijgenoot en minister van Financiën Johan Van Overtveldt wel te onderzoeken hoe de 'fiscale rechtvaardigheid' in de behandeling van een tweede woning kan worden gegarandeerd.

Studies toonden aan dat de woonbonus zijn doel voorbij schoot en dat deze overheidssubsidie aan de huiseigenaars financieel niet langer houdbaar was.
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

Het N-VA-partijbestuur wijst voor het fenomeen naar de 'absurde logica' van de zesde staatshervorming. Die hevelde de fiscale bevoegdheid over de eerste woning over naar de deelentiteiten, terwijl de fiscaliteit inzake de tweede woning federaal bleef. 'De N-VA heeft die onlogische verdeling steeds betreurd', luidt het.

De partij herinnert er daarbij aan dat de Vlaamse regering de woonbonus op de eerste woning afbouwde. 'Studies toonden aan dat de woonbonus zijn doel voorbij schoot en dat deze overheidssubsidie aan de huiseigenaars financieel niet langer houdbaar was. Ondertussen blijkt dat het afbouwen van de woonbonus absoluut geen schokeffect heeft teweeg gebracht op de woningmarkt', aldus nog de partijvoorzitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud