Advertentie

Schuldenberg NMBS groeit minder snel

NMBS-topman Jo Cornu ©BELGA

De schuld van de spoorwegmaatschappij NMBS is vorig jaar met 80 miljoen euro toegenomen. Dat is flink minder dan de 200 tot 250 miljoen euro die er sinds 2005 jaarlijks is bijgekomen.

Het is geen toeval dat Jo Cornu, de topman van de NMBS, gisteren in de Kamer met het nieuws uitpakte. De groeiende schuldenberg van de NMBS is zijn stokpaardje. ‘De financiële situatie - met nu al 2,70 miljard euro schuld - is onhoudbaar’, herhaalt hij keer op keer.

Het definitieve bedrag voor 2014 kan zelfs nog lager liggen. De jaarrekening is nog niet afgesloten en een aantal inkomsten zijn nog niet opgenomen. De NMBS verdiende vorig jaar onder meer tientallen miljoenen euro’s aan de verkoop van haar participatie in het bedrijf European Bulk Terminals (EBT)

Daarnaast kon Cornu gisteren nog een belangrijke besparing aankondigen. De dagelijkse ‘spookThalys’ van Oostende naar Brussel en die vanuit Luik naar Parijs, waar amper passagiers op zitten, staan op het punt te verdwijnen. De Waalse Thalys wordt op 31 maart afgeschaft.

Cornu maakt zich sterk dat het met de Vlaamse tegenhanger ook bijna zover is. ‘Ik kan die beslissing niet zelf nemen, omdat de verbinding in het beheerakkoord is opgenomen. Maar het is de bedoeling dat de regering snel beslist de trein uit roulatie te nemen.’ De afschaffing van beide treinen is samen goed voor een besparing van 7 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud