Slokdarm- en pancreasoperaties alleen nog in expertencentra

©BELGAIMAGE

Alleen ziekenhuizen die meer dan twintig ingrepen per jaar doen mogen nog slokdarm- en pancreasoperaties uitvoeren.

Slokdarm- en pancreaskanker zijn in ons land relatief zeldzame aandoeningen. Vorig jaar werden 542 ingrepen voor pancreaskanker uitgevoerd in 55 ziekenhuizen. Bij slokdarmkanker gaat het om 510 ingrepen in 52 ziekenhuizen.

Gemiddeld gaat het telkens over 10 ingrepen per jaar per ziekenhuis, maar sommige ziekenhuizen voeren meerdere tientallen ingrepen per jaar uit. Andere ziekenhuizen komen nauwelijks aan vijf.

Nochtans is het aangetoond dat de overlevingskansen van patiënten veel hoger liggen in ziekenhuizen die een ingreep minstens twintig keer per jaar uitvoeren. Artsen hebben er veel meer ervaring, waardoor de kwaliteit van de ingreep hoger ligt.

20 ingrepen

Daarom besliste minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat na 1 juli 2019 alleen ziekenhuizen die aan minimaal twintig ingrepen per jaar komen nog behandelingen tegen slokdarm- en pancreaskanker mogen aanbieden.

Ziekenhuizen die minder ingrepen uitvoeren, krijgen wel de mogelijkheid om hun expertise samen te voegen met andere. Samenwerkingsverbanden van twee ziekenhuizen die elk minstens tien ingrepen uitvoeren zijn toegelaten. Ze moeten hun aanbod wel groeperen in een van de twee instellingen.

Van de 55 ziekenhuizen die vorig jaar een pancreasoperatie uitvoerden, halen er acht de minimumdrempel van minstens twintig ingrepen. Van de 52 ziekenhuizen die slokdarmkanker behandelden waren dat er vier.

'Expertise opbouwen'

‘Een minimum aan volume is belangrijk om voldoende expertise op te bouwen’, zegt De Block. 'Maar het is niet omdat een centrum voldoende volume haalt dat het automatisch voldoende kwaliteit biedt. Bij de evaluatie van de overeenkomsten zullen we dan ook kijken naar de resultaten van de behandeling. Die gegevens worden voor elk centrum gepubliceerd, want patiënten hebben recht op die informatie.’

De Block is van plan om dezelfde oefening te maken voor de behandelingen van andere complexe kankers, zoals longkanker en hoofd- of halskanker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect