CD&V kiest eindelijk voor verjonging

©Saskia Vanderstichele

CD&V-voorzitter Joachim Coens lag de voorbije weken zwaar onder vuur, maar hij houdt woord over de noodzakelijke verjonging van zijn partij. Vincent Van Peteghem wordt de nieuwe federale patron.

Het toetredingscongres van CD&V in Antwerpen moet nog altijd groen licht geven, maar Coens heeft zijn kansen wel versterkt met de casting van zijn partij in de nieuwe Vivaldi-regering.

Coens haalt niet alleen zware portefeuilles binnen met Financiën, Binnenlandse Zaken en het aantrekkelijke Asiel en Migratie. Hij haalt ook de bezem door zijn personeel, iets wat zijn voorganger Wouter Beke jarenlang naliet.

Vincent Van Peteghem, de burgemeester van De Pinte, wordt vicepremier, minister van Financiën en verantwoordelijk voor de staatshervorming. Een loodzware portefeuille voor de doctor in de economie en professor organisatiemanagement in Rijsel.

De tweede nieuwe naam is Annelies Verlinden, een getalenteerde zakenadvocate uit Schoten. Ze draaide jaren geleden al mee in de partij mee, maar koos voor het zakenleven. Opmerkelijk: Verlinden was een prominente speler in het Arco-proces, waar ze Arco verdedigde. Heeft Coens de Antwerpse binnengehaald om Arco weer op de agenda te zetten? Dat is niet helemaal duidelijk. Het ligt in ieder geval niet helemaal in het verlengde van haar bevoegdheid Binnenlandse Zaken.

Aan het kabinet van Verlinden wordt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie toegevoegd. Dat wordt de gewezen jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, die het tegen Coens moest afleggen in de voorzittersverkiezingen.

Coens haalde ook het ondervoorzitterschap van de Europese Investeringsbank binnen. Dat gaat niet naar Koen Geens, die naar de Kamer verkast.

Andere partijen

De regering-De Croo zal vijftien ministers en vijf staatssecretarissen tellen. Twee bevoegdheidspakketten zijn nieuw. Thomas Dermine, de rechterhand van PS-voorzitter Paul Magnette, wordt staatssecretaris voor Relance. Een minister van Ecolo wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van de Europese Green Deal.

De Open VLD krijgt zoals bekend de premier. Vincent Van Quickenborne wordt zijn vicepremier, hij krijgt de zware portefeuille Justitie. Premier Alexander De Croo houdt ook de begroting dicht bij zich. De vrouwelijke staatssecretaris van Begroting wordt Eva De Bleeker uit Hoeilaart.

De sp.a van Conner Rousseau oogst stevig. Hij haalt het pakket Gezondheidszorg en Sociale Zaken binnen. Een naam die voor die portefeuille de ronde doet, is die van viroloog Marc Van Ranst, al wordt dat elders betwist. Sp.a krijgt ook ontwikkelingssamenwerking. De PS neemt Werk en Economie, Pensioenen, Defensie en dus Relance.

Groen krijgt de minister van Energie. Iedereen in de Vivaldi-meerderheid gaat ervan uit dat de post naar specialiste Tinne Van der Straeten gaat. Ook Overheidsbedrijven en Openbaar Ambt gaat naar Groen, vermoedelijk voor fractieleider Kristof Calvo. Ecolo pakt Mobiliteit en NMBS, Green Deal en een staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Diversiteit.

Voor MR wordt Sophie Wilmès minister van Buitenlandse Zaken. De liberalen krijgen ook Middenstand en Landbouw en Digitalisering. Het voorzitterschap van de Kamer gaat naar de PS, dat van de senaat naar Open VLD.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud