Advertentie

Sp.a laat voorzitter Crombez niet vallen

Sp.a-voorzitter John Crombez kwam dit weekend onder vuur te liggen toen bleek dat mails over de vervanging van de F-16's mogelijk vals zijn. ©BELGA

De afgelopen dagen rezen vragen over de authenticiteit van enkele mails waarmee sp.a-voorzitter John Crombez het ontslag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) eiste. Maar het partijbureau van de sp.a blijft achter de voorzitter staan.

Crombez moest maandagochtend tekst en uitleg geven op het sp.a-partijbureau.

Vorige week verklaarde de sp.a-voorzitter dat hij in het bezit was van anonieme mails die moesten bewijzen dat Vandeput wel op de hoogte was van een studie over de levensduurverlenging van de -F16's van de constructeur Lockheed Martin.

De sp.a probeerde met de mails de geloofwaardigheid en positie van Vandeput in vraag te stellen.

Het publieke debat keerde zich echter tegen de partij en de geloofwaardigheid van Crombez kwam onder vuur te liggen toen dit weekend bleek dat de mails allicht vervalst zijn.

'Te voortvarend'

Op het partijbureau van de Vlaamse socialisten erkende Crombez dat hij 'te voortvarend' is geweest door uit te pakken met twee van in totaal negen mails.

De sp.a-voorzitter erkent dat hij niet zeker weet of de mails authentiek zijn en dat hij ze beter niet gebruikt had.

Het is duidelijk dat men ons langs alle kanten wil aanvallen, maar we zullen ons niet laten doen.
Karin Temmerman
Kamerlid sp.a

De leden van het partijbureau lieten Crombez niet vallen. 'Het is duidelijk dat men ons langs alle kanten wil aanvallen, maar we zullen ons niet laten doen', zei sp.a-Kamerlid Karin Temmerman die de vervalsing van mails 'onaanvaardbaar' vindt.

'We hebben een open en constructieve discussie in het partijbureau gehad. Niemand twijfelt aan de sterke van onze voorzitter', zei Europees parlementslid Kathleen Van Brempt.

Ons dossier is sterk genoeg. We laten ons niet doen door twee mails. We gaan verder werken op dossiers
Meryame Kitir
Fractieleidster Kamer

'Ons dossier is sterk genoeg. We laten ons niet doen door twee mails. We gaan verder werken op dossiers', trad een kamerfractieleidster Meryame Kitir haar bij.

Ook Leona Detiège blijft achter Crombez staan. 'Wat hij naar voren brengt, heeft een zekere waarde. Ik geloof er in elk geval in'.

'Onvoorzichtig'

De partij sluit dus de rangen. Een mogelijke voorzitterswissel zo kort voor de verkiezingen in oktober zou een zware afgang zijn voor sp.a - los van de vraag wie Crombez dan wel zou moeten opvolgen.

De socialisten proberen nu de aandacht te keren naar het dossier over de vervanging van de F-16's. Dat bleek al uit de communicatie van Crombez, die stelde dat de (mogelijk) vervalste mails niets afdoen aan het feit dat Vandeput loog.

John is een beetje onvoorzichtig geweest. Maar in de grond verandert er niets. Dat men ons eerst een antwoord geeft op de eerste zeven mails.
Bert Anciaux
Gecoöpteerd senator

Gecoöpteerd senator Bert Anciaux beaamt dat. 'John is een beetje onvoorzichtig geweest. Maar in de grond verandert er niets. Dat men ons eerst een antwoord geeft op de eerste zeven mails', zegt Anciaux.

Hij vraagt zich samen met andere partijleden af wie er achter de mogelijke vervalsingen zit. 'Men probeert alle trucs boven te halen om ons te beschadigen', aldus Anciaux.

Antwerpen

De sp.a belandde de voorbije maanden al meermaals intern in de problemen. Zo kwam de gedoodverfde lijsttrekker in Antwerpen, Tom Meeus, in opspraak door zijn verleden als directeur bij De Lijn. Meeuws zou facturen bewust hebben opgedeeld. Als gevolg van de heisa knapte het kartel met Groen in de Scheldestad en wordt niet hij, maar Jinnih Beels, de lijsttrekker van de sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud