Sp.a-voorzitter Rousseau mag parlementslid blijven

Conner Rousseau mag dan toch het Sp.a-voorzitterschap combineren met een zetel in het Vlaams Parlement. ©Photo News

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau mag blijven zetelen in het Vlaams Parlement. In zijn eerste toespraak als partijvoorzitter trok hij hard van leer tegen de Vlaamse regering.

De sp.a hanteert een streng cumulverbod. Daardoor kan Rousseau in principe niet tegelijk parlementslid en voorzitter zijn. Rousseau verklaarde zelf eerder geen vragende partij te zijn, maar de Vlaamse fractie wilde een uitzondering om Rousseau in het parlement te houden.

Het partijbestuur liet de leden vandaag beslissen op een administratief congres. Rousseau kreeg groen licht, maar een overtuigende meerderheid was er wel niet .Hij kreeg de steun van ruim 55 procent van de sp.a-leden.

In de partij was over 'de uitzondering op de regel veel discussie. Strategisch gezien kan Rousseau in het parlement zijn rol op de frontlinie beter vervullen, maar als principekwestie kwam de cumul slecht over. De jongerenafdeling was gekant tegen een uitzondering.

Rousseau zal, zoals verwacht,  niet langer fractieleider blijven. In die functie wordt hij opgevolgd door Hannelore Goeman uit Brussel. Eerder werd de naam van Hannes Anaf genoemd, maar die werd het dus niet.

Ballekes in tomatensaus

In zijn eerste toespraak als partijvoorzitter trok Rousseau hard van leer tegen de Vlaamse regering waar zijn partij geen deel van uitmaakt. 'Vandaag zijn de politici liever bezig met ballekes in tomatensaus voor een Vlaamse canon in plaats van ervoor te zorgen dat elk kind op school 's middags die ballekes op zijn bord krijgt.

Rousseau ging niet in op de formatie van de federale regering maar was wel kritisch over de manier waarop politici aan politiek doen. 'Politiek is niet uitgevonden om haat en verdeeldheid te zaaien of om alles te blokkeren en problemen nog groter te maken. Politiek is uitgevonden voor wie elke dag keihard zijn best doet te belonen, maar ook voor wie elke dag zijn best doet maar er toch niet komt'.

Zijn eigen leden wil hij voortaan een pak nauwer betrekken bij de interne besluitvorming. Hij belooft elk lid één stem, zo zei hij tijdens zijn maiden speech. Rousseau beloofde bij zijn verkiezing op 8 november dat hij de partij een electroshock wilde toedienden. De interne ruzies binnen de partij noemde hij vandaag 'pijnlijk'. 'Dat willen we niet meer. Nooit meer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud