Sp.a wil uitleg over verlenging opsluiting moeder met kinderen in gesloten asielcentrum

In een nieuwe vleugel van het gesloten asielcentrum zit een moeder met 4 kinderen al meer dan de maximumtermijn van 2 weken opgesloten. ©Photo News

De sp.a gaat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) volgende week aan de tand voelen in het parlement voor de opsluiting van een gezin met kinderen in het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel.

In een nieuwe, volledig aparte vleugel voor gezinnen verblijft een Servische moeder met haar vier kinderen tussen 1 en 6 jaar nu ondertussen al meer dan de maximale termijn van twee weken.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen trok zwaar aan de alarmbel over deze opsluiting nadat hij afgelopen donderdag het asielcentrum pal in het verlengde van de start- en landingsbanen van de luchthaven van Zaventem bezocht. Vanobbergen hekelt onder andere dat de verlenging van de maximumtermijn van 2 weken gebeurde zonder een grondig onderzoek naar het welzijn van de kinderen.

De socialisten willen weten of die evaluatie wel degelijk is gebeurd, en eisen "volledige transparantie over het resultaat". Sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. De Coninck wil Francken volgende week aan de tand voelen in het parlement.

Theo Francken reageerde op zijn twitter: Kinderrechtencommissaris heeft geen enkele oplossing voor hardnekkige vertrekweigeraars, buiten een kinderpardon. Open grenzen dus. #fact

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ontkende eerder deze week dat er “grote problemen waren met het gezin”. “Er zijn twee gespecialiseerde psychologen die het gezin elke dag zien. Een gesloten centrum is een moeilijke situatie, maar ze zijn met hun moeder, met de mogelijkheid om buiten te spelen.”

Humaan

Tegen de opsluiting van kinderen in het kader van hun gedwongen uitwijzing uit ons land is de voorbije maanden zwaar geprotesteerd. 325 organisaties, gaande van Unicef, de Vlaamse advocatuur tot ook Chirojeugd Vlaanderen, schaarden zich achter de campagne ‘Kinderen sluit je niet op, punt’.

Premier Charles Michel (MR) verdedigde dit weekend het gevoerde beleid van de regering, en noemde de aanpak “wel humaan”. Hij wees ook op de verantwoordelijkheid van de uitgeprocedeerde ouders, die het zover lieten komen.

Het Servische gezin is het eerste dat in de nieuwe woonunits in Steenokkerzeel is opgesloten. Het gezin is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land. De Serviërs werden al twee keer in een open gezinswoning ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar daar namen ze telkens de benen.         

Het is nog niet duidelijk wanneer de vrouw en haar kinderen uitgewezen kunnen worden. Op 22 augustus verwierp de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het verzoek van het gezin tot schorsing van de uitwijzing, maar een nieuwe asielaanvraag zorgde voor nieuw uitstel van de uitwijzing. In de zaak lopen drie verschillende procedures, waaronder een bij de Raad van State.

Het is de eerste keer sinds 10 jaar dat België uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen opsluit. Ons  land liep daar eerder verschillende veroordelingen voor op, onder andere door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect