'Speculatietaks niet meer dan zoenoffer'

Paul Huybrechts, voorzitter van de VFB ©JONAS ROOSENS_IMAGEGLOBE

'Een administratieve rompslomp die bitter weinig zal opbrengen'. Dat is het oordeel van VFB-voorzitter Paul Huybrechts op het ballonnetje over een speculatietaks die de werkgeversfederatie VBO oplaat.

VBO-topman Pieter Timmermans hield zaterdag in De Tijd een pleidooi voor een speculatietaks, waarbij beleggers een meerwaardebelasting betalen als ze binnen drie maanden hun aandelen verkopen. 'Zo iets zou niet meer dan een zoenoffer zijn', zei Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse beleggersfederatie VFB, zaterdag in de marge van de jaarlijkse happening in Groot-Bijgaarden.

'We proberen al lang deze dwaasheid tegen te houden', zucht Huybrechts. 'Wie gaat in beloftevolle maar risicovolle bedrijven als Biocartis willen investeren, als je niet zonder fiscaal bestraft te worden kunt uitstappen, als je beseft een verkeerde beslissing genomen te hebben of gewoon je winst wilt veilig stellen?'

Huybrechts erkent wel dat een speculatietaks op drie maanden 'minder erg' is dan andere voorstellen die eerder circuleerden, maar blijft er bij dat de maatregel een zeer slecht idee is. 'Zo'n taks zou een administratieve nachtmerrie zijn, die ook bitter weinig zal opleveren'.

Geen fundamenteel debat

De VFB-voorzitter is ook ontgoocheld over hoe weinig fundamenteel debat er gevoerd wordt rond de taxshift. 'Dat moeten we als maatschappij echt veel ernstiger mee bezig zijn. Want zoals de Gentse professor Peersman terecht opmerkt, zal er meer dan een taxshift van 5 miljard nodig zijn om de tewerkstelling in onze industrie te vrijwaren.'

Huybrechts benadrukt dat VFB ook zelf met constructieve voorstellen komt. 'Waarom niet een universele heffing van 25 procent op vermogensrendement? Dat heeft het voordeel van de eenvoud. Voorwaarde is wel dat de vrijstelling van 1.900 euro op de spaarboekjes dan uitgebreid wordt naar alle beleggingsproducten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud