Advertentie

Spoeddiensttoerisme kost Riziv handenvol geld

©Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Het Rijksinstituut voor Ziekte (Riziv) gaf vorig jaar meer dan 85 miljoen euro uit aan de spoedgeneeskunde in ons land. De tendens blijft in stijgende lijn gaan, zo valt af te leiden uit het jongste auditrapport van het Riziv.

Op vijf jaar tijd stegen de uitgaven aan spoedgeneeskunde met 40 procent, zo meldt Artsenkrant. De uitgaven voor spoedgeneeskunde liepen vorig jaar op tot 85,11 miljoen euro, wat een toename van 5 procent is ten opzichte van het jaar voordien.

De jongste audit van het Riziv meldt dat er in 2014 meer dan 4,45 miljoen raadplegingen op de spoed werden geregistreerd. Dat is 3,67 procent meer dan in 2013, toen waren het er 4,29 miljoen. De tendens van de voorbije vijf jaar wordt zo bevestigd. Het aantal patiënten blijft in stijgende lijn gaan, met een toename van meer dan 35 procent in vijf jaar tijd.

De meeste raadplegingen op de spoed gebeuren door patiënten die daar op eigen initiatief naartoe gaan, zonder doorverwijzing door een huisarts. Ondanks de inspanningen om de bevolking te sensibiliseren, wordt de spoed nog te vaak verward met de wachtdienst, luidt het. Opvallend is ook dat een kwart van alle spoedbezoeken plaats vindt tijdens de weekends, op feestdagen of 's nachts. Dat aantal neemt bovendien gestaag toe en verdubbelde zelfs op vijf jaar tijd. 

Huisbezoek

Ook al gaan de Belgen te snel naar spoed, ze vragen wel minder vaak aan hun huisarts om op huisbezoek te komen. Belgische huisartsen legden vorig jaar zo'n 12 miljoen huisbezoeken af, wat een kwart minder is dan tien jaar geleden. Het voorbije jaar nam het aantal bezoeken sterker af dan voorgaande jaren met 5,7 procent tussen 2013 en 2014.

Ondanks dat die daling niet gecompenseerd wordt door een toename van het aantal raadplegingen in 2014, zeggen de cijfers van de voorbije tien jaar iets anders. Het totale aantal huisartsbezoeken is sinds 2013 gedaald met 1,2 procent, maar sinds 2005 facturen huisartsen 17,4 procent bezoeken meer. Opvallend is nog dat huisartsen hun patiënt vaker bezoeken in het ziekenhuis: 70.000 keer in 2014 tegenover slechts 16.000 keer in 2005.

Huisartsen voerden in tien jaar tijd in totaal meer dan 820.000 prestaties meer uit, met in totaal 45,5 miljoen huisbezoeken en raadplegingen in 2014. Voor die 45,5 miljoen prestaties gaf het Riziv 1,03 miljard euro uit, tegenover 773 miljoen euro in 2005.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud