Spoorhinder door staking machinisten

©Photo News

Een deel van de treinbestuurders van de NMBS legt woensdagavond voor 24 uur het werk neer. De impact is moeilijk in te schatten. De machinisten zeggen dat vooral Oost- en West-Vlaanderen en Limburg worden getroffen.

De machinistenvakbond ASTB begint woensdagavond om 22 uur met acties. Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders - dat naar eigen zeggen een kwart van de 3.800 treinbestuurders vertegenwoordigt - is boos omdat de directie niet instemt met de gevraagde herziening van de loonschalen en de premies. De actie duurt tot vrijdagochtend 3 uur.

De impact is moeilijk in te schatten. De NMBS-directie waarschuwt voor hinder en raadt de reizigers aan hun voorzorgen te nemen en zich te informeren via Twitter en de schermen in de stations. Ze veroordeelt de acties met klem en is niet van plan in te gaan op de eisen van het syndicaat - ASTB is geen erkende vakbond. Volgens de directie stelt de bond onredelijke eisen. Erop ingaan zou de NMBS 15 miljoen euro per jaar kosten.

Volgens de directie zijn de acties vooral ingegeven door enkele individuen en wordt de actie niet collectief gedragen. Dat zegt ook vakbondstopman Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor. De kans bestaat echter dat een deel van de machinisten die geen lid zijn van ASTB meestaken uit solidariteit.

De NMBS-directie is niet van plan de actie lijdzaam te ondergaan. Al wie gemobiliseerd kan worden, zal worden opgevorderd om treinen te laten rijden als een van de machinisten die gepland stond op die trein staakt. Het is de bedoeling zo veel mogelijk treinen te laten rijden.

Het voornamelijk Franstalige ASTB zei gisteren dat 70 procent van alle bestuurders het werk zal neerleggen en dat er behalve in Wallonië zo goed als geen treinen zullen rijden in Oost- en West-Vlaanderen. Ook Limburg zou zwaar worden getroffen. Het ASTB heeft ook een harde kern in Oostende.

Het is de zevende staking bij de NMBS op acht maand tijd. Test-Aankoop dreigt met een groepsvordering om een schadevergoering in de wacht te slepen voor de getroffen reizigers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud