‘Staatsschuld kan oplopen tot 200 procent'

OESO-topman Angel Gurria. ©BELGA

Dat waarschuwt de OESO in haar jaarlijkse doorlichting van de economische toestand van ons land.

Zonder bijkomende besparingen kan de Belgische staatsschuld door de vergrijzing oplopen tot 200 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2060, stelt de Or­ga­ni­sa­tie voor Eco­no­mi­sche Sa­men­wer­king en Ont­wik­ke­ling (OESO).

Volgens de organisatie van rijke landen kampt België met enkele problemen die ons land extra kwetsbaar maken. Zo neemt de productiviteit trager toe dan in andere landen. Daarom wordt aangeraden de regelgeving te versoepelen in een aantal sectoren.

Ook de files drukken op de productiviteit. Het belastingvoordeel voor salariswagens afschaffen en een kilometerheffing invoeren, kunnen dat deels verhelpen volgens de OESO.

De OESO pleit voor de invoering van een kilometerheffing rond Brussel en Antwerpen.

Die pleidooien gaan al lang mee. De Vlaamse regering was tot 2019 van plan het rekeningrijden in te voeren, maar voerde dat plan af in aanloop naar de verkiezingen. In het regeerakkoord van de nieuwe regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) komt het rekeningrijden niet terug, maar wel in dat van het Brussels Gewest.

Volgens de OESO is zo’n variabele heffing ook zinvol rond grote steden als Brussel en Antwerpen, 'met een duidelijk onderscheid tussen de spitsuren en de rest van de dag'.

Pensioen met punten

Een andere achilleshiel is een hoge staatsschuld in combinatie met de toenemende vergrijzing, stelt de OESO. In een extreem scenario zonder extra maatregelen om de factuur van de vergrijzing op te vangen loopt de schuldgraad tegen 2060 mogelijk op tot 200 procent. 'De stijgende kosten die gelieerd zijn aan een ouder wordende bevolking onderstrepen het belang van een duurzame reductie van de openbare schuld', zegt de OESO.

Dat is een duidelijke boodschap aan de onderhandelaars voor een federale regering. Volgens de Nationale Bank kan onze staatsschuld pas beginnen te dalen als het begrotingstekort onder 1 procent zakt. Vorig jaar klokte België af op een deficit van 1,8 procent en zonder ingrepen blijft het dit jaar oplopen.

Volgens de OESO blijft een transparanter pensioensysteem nodig, bijvoorbeeld door de invoering van een pensioen met punten. Om de lasten op arbeid te doen dalen, kan werk worden gemaakt van een hogere belasting op fossiele brandstoffen en het schrappen van de vele uitzonderingen op het btw-tarief van 21 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud