Staatsveiligheid krijgt dubbel zo veel personeel

Jaak Raes, baas van de Staatsveiligheid, en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. ©BELGA

Om ons land weerbaarder te maken en te beschermen tegen dreigingen wil de Staatsveiligheid de komende jaren fors uitbreiden. Er komen extra investeringen in personeel en ICT.

De Veiligheid van de Staat (VSSE) krijgt de komende jaren een flinke injectie. Dat hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en de baas van de Staatsveiligheid Jaak Raes donderdag meegedeeld. Tegen 2024 groeit het personeelsbestand tot meer dan duizend werknemers, tegenover 583 nu. Er komt ook een forse investering in ICT.

Het plan is het personeelsbestand in schijven te laten groeien. Elk jaar komen er 135 mensen bij, die de dienst eerst zelf wil opleiden. Een deel van hen zal worden ingezet op sociale media om haatpropagandisten, potentieel gevaarlijke extremisten of terroristen op te sporen.

Een samenleving met almaar meer en complexere dreigingen heeft nood aan een sterke inlichtingendienst.
Vincent Van Quickenborne
Minister van Justitie

Daarnaast wil de Staatsveiligheid de samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten verdiepen door verbindingsofficieren aan te stellen in het buitenland. Er lopen al testcases in Washington DC en bij Europol in Den Haag. Die worden geëvalueerd voor bijkomend volk naar het buitenland gestuurd wordt.

Tientallen miljoenen

Het prijskaartje zal enkele tientallen miljoenen euro's bedragen, klinkt het bij Justitie. Daarnaast wordt jaarlijks 7,5 miljoen euro extra geïnvesteerd in ICT. Dat moet helpen de exponentieel toenemende volumes data te verwerken.

'Een samenleving met almaar meer en complexere dreigingen heeft nood aan een sterke inlichtingendienst', zegt Van Quickenborne. 'Zo wapenen we ons beter tegen de dreiging van extremisme, buitenlandse inmenging en economische spionage.' Raes noemt het een historische stap. 'We hopen op termijn een vergelijkbaar personeelsbestand te halen als onze zusterdiensten in de buurlanden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud