Advertentie
Advertentie

Staking 22 april verstoort heel Vlaanderen en Brussel

©Photo News

De socialistische overheidsvakbond ACOD houdt op 22 april een nationale staking tegen de besparingsmaatregelen van de federale en Vlaamse regering. Hinder wordt verwacht bij de MIVB, De Lijn en de NMBS.

De ACOD staakt tegen de bezuinigingen van de verschillende regeringen in de openbare sector en de aanvallen op de pensioenen en statuten van de ambtenaren. 'We kunnen niet anders dan een krachtig signaal geven aan de regeringen van dit land', zegt ACOD-voorzitter Chris Reniers. 'De werkdruk neemt onaanvaardbaar toe en de burgers krijgen niet langer de betaalbare en kwaliteitsvolle dienstverlening waar ze recht op hebben.' Het ACV neemt niet deel aan de staking, maar het spoorpersoneel dat wil meestaken wordt wel gedekt.

Hinder bij openbaar vervoer

De NMBS voorspelt zware verstoringen van het treinverkeer. Ze raadt aan om niet op de trein te vertrouwen om zich te verplaatsen tussen dinsdag 21 april (22 uur) en woensdag 22 april (tot het einde van de treindienst). Ook internationale treinen zoals Thalys blijven niet gespaard.  

Ook De Lijn verwacht hinder in heel Vlaanderen. De busmaatschappij vraagt de reizigers om woensdagochtend de site van De Lijn te raadplegen, omdat pas vanaf de ochtend duidelijk wordt hoe groot de impact van de staking is.

Tot slot laat de MIVB, het openbaar vervoer in Brussel, weten dat er ook bij hen hinder verwacht wordt. Bovenop de staking van 22 april voert de luchthavenpolitie in Zaventem de hele week stiptheidsacties.

Hinder bij Bpost en kinderopvang

'Er zal zeker impact zijn van de staking', laat Bpost aan Gazet van Antwerpen weten. De socialistische vakbond staat er immers sterk. Bovendien is ze voor de verdeling deels afhankelijk van de NMBS, die zware hinder verwacht.  

Naast de post, verwacht ACOD-topvrouw Chris Reniers ook bij de kinderopvang hinder: 'In de kinderopvang zal het effect groot zijn. Want daar staat het water echt aan de lippen. Mensen kunnen er door de werkdruk zelfs niet meer veilig werken: je kan ook maar zoveel kinderen goed opvangen.' Dat laat ze weten aan Het Laatste Nieuws.

Boeteloze week en flitsmarathon

Met de start van een nieuwe boeteloze week hopen de politiebonden (VSOA Politie, NSPV, ACV Politie en ACOD) aandacht te krijgen voor het moeilijke pensioendossier en de bescherming van hun statuut. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront maandag in een persmededeling.

De bonden roepen alle personeelsleden op om een week lang 'eerder verkeersopvoedkundig en minder repressief op te treden'. De voor donderdag geplande flitsmarathon dreigt daarmee in het water te vallen.

Hoe die boeteloze week in zijn werk zal gaan? De vakbonden denken aan 'een verbale - of een 'gecontroleerde' opmerking'. Dat kan voor 'overtredingen waar het appreciatierecht toegepast kan worden'. Voor overtredingen die echt niet door de beugel kunnen, zoals roekeloos rijgedrag, niet-verzekerden en strafbare alcoholintoxicatie, moeten nog altijd boetes uitgeschreven worden, menen de bonden.

Tijdens de week is ook een staking gepland voor alle agenten die op de dag van de flitsmarathon ingezet worden voor het flitsen van voertuigen.  Op 23 en 24 april voeren ze stiptheidscontroles uit. Op 24 april staat een grote betoging gepland in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud