Staking bij afvalophaler Ivago Gent voorbij

©Wouter Van Vooren

De afvalophaling in Gent wordt donderdag hervat. Het personeel van de intercommunale Ivago stemde in met een rist voorstellen van de directie.

De afvalophalers van Ivago konden donderdagochtend hun oordeel vellen over het voorakkoord dat de directie en de vakbonden woensdag hadden gesloten. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot: een deel van het personeel weigerde in eerste instantie zelfs het akkoord in te kijken.

De dwarsliggers kregen de steun van de vakbonden VSOA en ACV-OD. De twee bonden waren positief over de operationele verbeteringen in het akkoord, zoals de aangepaste hitteregeling en de bijkomende werkkrachten bij inhaaloperaties. Maar het wederzijdse respect tussen het personeel en de directie werd volgens ACV-OD geschonden.

De werkwijze van de directie leidt tot onvrede en pessimisme over de duurzaamheid van de sociale vrede bij Ivago. Het personeel klaagde al langer over een 'gebrek aan wederzijds respect'. De directie van de afvalintercommunale beloofde zich daarom te laten coachen om de kloof met de werkvloer te overbruggen. 

Ophaling hervat

Uiteindelijk werd het akkoord met de directie toch goedgekeurd. De ophaling van de vuilniszakken, gft-bakken, karton en glascontainers, die sinds maandag buiten staan, zou in de loop van donderdag worden hervat. 

De vakbonden spraken woensdag met de directie een aantal maatregelen af om het ongenoegen aan te pakken. Ivago was bereid gratis zonnebrandcrème ter beschikking te stellen van het personeel en een uur hitterust in te voeren als om 6 uur 's ochtends temperaturen van 30 graden of meer worden voorspeld.

De bonden vroegen ook meer personeel bij de inhaalbewegingen voor de ophaling van papier en karton. Gedurende een week wordt in een extra ophaalwagen met drie werknemers voorzien. Als ploegen vroeg klaar zijn met hun ophaalrondes, zullen ze extra ritten maken om de ophaalcapaciteit op te krikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content