Staking legt openbaar vervoer lam

©BELGA

De overheidsvakbond ACOD legt vandaag het land lam met een staking. Het openbaar vervoer is zwaar verstoord. Er rijden amper treinen. Desondanks blijft een échte hete lente uit, want de bonden wachten op een akkoord over een taxshift.

MIVB

Bij de metro zijn lijnen 1 en 5 uitgebaat. Van de trams binnen Brussel rijden lijnen 3,4,7,82 en 92. Bussen van MIVB die rijden zijn: 12, 13, 21, 29, 34, 53, 60, 66, 71, 78, 87, 95

De Lijn

Volgens intersectoraal secretaris Werner Roelandt van ACOD rijdt in Oost-Vlaanderen slechts 25% van de 'De Lijn'-bussen. Een woordvoerder van De Lijn oppert dat het aandeel van rijdende bussen in Oost-Vlaanderen 70 % is. Het busverkeer in Sint-Niklaas en Aalst is zwaar verstoord, net als in Gent waar men inzet op de hoofdlijnen.'

Ochtendspits

Door de staking startte de ochtendspits woensdagochtend vroeger dan gebruikelijk. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. De vroege drukte wordt veroorzaakt door pendelaars die de trein moeten ruilen voor de wagen. Maar wordt onder meer ook in de hand gewerkt door weggebruikers met vaste werktijden: deze mensen gaan dan maar extra vroeg de weg op in een poging om de langste files voor te zijn, zegt Beeckman. 

  De eerste files stonden er al om 6 uur in Aalst, op de E40 van Gent naar Brussel. Rond 7 uur bedroegen de wachttijden op de E40 van Gent naar Brussel en op de E313 vanuit de Kempen richting Antwerpen al 45 minuten.

Het is vrijwel zeker dat de avondspits iets vroeger dan normaal op gang zal komen, zegt het verkeerscentrum. Omdat het lokale openbaar vervoer plaatselijk ook ernstig verstoord verloopt, kan het daarom in de loop van de middag en avond ook erg druk worden in de centrumsteden, met name op de lanen en in de tunnels in Brussel.

Geen post in Wallonië en Brussel

Door stakingsposten in de Brusselse en Waalse sorteercentra is er woensdag geen post om te verdelen in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen is wel een deel van de brieven en pakjes tot in de lokale kantoren geraakt. 'Vanuit Gent heeft een deel van de mensen gestaakt, maar is toch een flink stuk van de brieven en pakjes vertrokken naar de lokale kantoren', zegt de bpost-woordvoerder Piet van Speybroeck. 'In Antwerpen kwam het grootste deel van de nachtploeg niet opdagen, waardoor er daar een kleiner deel van de post is verwerkt.'  Of de gesorteerde post ook in de bus belandt, hangt af van in welke mate de postbodes woensdagochtend aan het werk zijn gegaan. Piet van Speybroeck laat ook weten dat de kranten- en abonnementenverdeling woensdagochtend vrij normaal verliep, behalve in de provincies Luik, Luxemburg en Namen.

Stakingsposten blokkeren ingang VUB

Aan de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben afgevaardigden van het ACOD Onderwijs stakingsposten opgericht uit onvrede over de besparingen die het academisch personeel treffen.  Rondom de campus hebben stakers vier posten opgesteld, waarvan de grootste aan het ovalen administratief hoofdgebouw, waar ook het rectoraat is ondergebracht. Minder dan de helft van de lessen gaat door als gepland.

Onder de stakers zijn administratief en academisch personeel, werknemers van schoonmaakbedrijf ISS en ook studenten. De socialistische vakbond hekelt de Vlaamse besparingen in het onderwijs. 'Vlaanderen bespaart in totaal 51 miljoen euro. Dat is het equivalent van duizend jobs. Als een bedrijf van die omvang sluit is dat groot nieuws, maar bij ons wordt er amper over gesproken", zegt Coulier. De besparingen treffen vooral het academisch personeel: onderzoekers, assistenten en professoren die onder tijdelijke contracten werken.  

Scheepvaart

Voor de Gentse haven heeft de staking geen impact voor de zeevaart in en uit de haven. Wel is de binnenvaartsluis in Evergem gestremd, landinwaarts kan er dus geen binnenvaartschip in of uit. Maar binnenvaart die van Nederland of Duitsland via de sluis van Terneuzen komt, ondervindt geen probleem, zegt woordvoerder Johan Bresseleers (Havenbedrijf Gent). Ook de scheepvaartbegeleiding in het havengebied verloopt gewoon zoals de andere dagen.

Op het Albertkanaal liggen 26 schepen stil voor de sluis in Wijnegem, aldus waterwegbeheerder nv De Scheepvaart. "De sluis in Wijnegem is de toegang tot de Antwerpse haven en is het drukst gebruikt. Dat heeft een impact", zegt woordvoerder Paula Palmans. "In opvaart, richting Limburg, liggen vijftien schepen te wachten. Stroomafwaarts, richting de haven, gaat het om elf schepen."

Ook in Hasselt is het scheepvaartverkeer gestremd door de actiedag. Daar wachten zes schepen die van Antwerpen afkomen en twee schepen die richting de haven willen varen. In totaal liggen zo twee van de zes sluizen stil op het economisch belangrijke kanaal.

De hinder duurt wellicht nog tot 'in de loop van de namiddag', laat nv De Scheepvaart weten. 'We krijgen heel wat vragen van bedrijven. Ons personeel is ook ter plaatse om de schippers te informeren.'

 De activiteiten in de haven van Zeebrugge liggen zo goed als stil. Heel wat werknemers zijn aan het werk, maar omdat het seinhuis in Brugge niet bemand is kunnen er geen schepen in- of uitvaren. Mogelijk gaat de middagploeg alsnog aan het werk, maar zeker tot deze middag blijft de activiteit op een laag pitje. 

 

 

Door een staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD rijden er vandaag nauwelijks treinen, is er zware hinder voor het bus- en tramvervoer en zullen sommige overheidsdiensten dicht zijn.

Alle info over de verstoringen van De Lijn vindt u hier. Voor een overzicht van de verstoringen van de NMBS, klik hier.

De bond voert actie tegen de hervormingen van de regering-Michel, die bespaart op het overheidsapparaat en ambtenaren langer doet werken.

Ook de politie voert deze week actie tegen het beleid van de federale regering. De agenten willen niet weten van de verstrenging van hun pensioenregeling, die werd opgelegd door het Grondwettelijk Hof en waarvoor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de ogen van de politiebonden te weinig compensaties wil geven.

De staking van de ACOD en de actie van de politievakbonden zijn de zoveelste uiting van ongenoegen over het regeringsbeleid. In vergelijking met de regering-Di Rupo kreeg de ploeg van premier Charles Michel (MR) veel meer protest over zich heen, waarbij de nationale betoging van 6 november en de algemene staking van 15 december het meest in het oog sprongen.

©mediafin

De vakbondsdruk leidde ertoe dat het regeringsbeleid op tal van punten bijgeschaafd wordt. De golf van sociaal protest zoals we die de voorbije herfst hebben gekend, is dan ook geluwd. De ABCC-centrale ACOD mag vandaag dan wel staken, de andere vakbonden houden zich opvallend koest.

‘We wachten op de taxshiftonderhandelingen’, zegt Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB. ‘De regering krijgt een kans het evenwicht in haar beleid te herstellen door lasten van arbeid te verschuiven naar andere inkomens.’ De christelijke vakbond ACV zit op dezelfde lijn. ‘Als de regering zich nog enigszins wil rehabiliteren, is dat haar kans.’

Het ACV en de ACLVB maken duidelijk dat ze hard op tafel zullen slaan als het in hun ogen de verkeerde richting uitgaat met de taxshift. Het goedkoper maken van arbeid door de btw-tarieven te verhogen is voor hen geen optie. Toch is er weinig zin om weer naar het stakingswapen te grijpen. Bij het ACV wordt erop gewezen dat een mediaoffensief of enkele gerichte acties soms een grotere impact kunnen hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud