Staking leidt tot hinder in heel het land

©BELGA

De stakingsacties hebben grote gevolgen voor heel België. Er is zware hinder bij het openbaar vervoer, in havens, meerdere overheidsdiensten en onderwijsgebouwen.

Openbaar vervoer

In Brussel rijden er een beperkt aantal bussen, metro's en trams. Op de site van de MIVB kunnen reizigers de beschikbare lijnen terugvinden.Het treinverkeer ligt wel helemaal plat in de hoofdstad. Aan de cruciale controletoren van Brussel Zuid is een stakingspost opgericht, de stations van Brussel Noord en Brussel Centraal zijn helemaal dicht. 'Iets voor de middag reed geen enkele trein van en naar Brussel. Enkel op de regionale lijnen rijdt er sporadisch een trein', zegt woordvoerder Bart Crols van de NMBS.

Dat er zo goed als geen trein rijdt, blijkt ook uit onderstaande kaartje van de NMBS. 'Rood' wil zeggen geen treinverkeer, geel is verstoord treinverkeer en groen is normaal verkeer. 

 

De dienstregeling van De Lijn is volledig verstoord. Volgens intersectoraal secretaris Werner Roelandt van ACOD rijdt in Oost-Vlaanderen slechts 25% van de 'De Lijn'-bussen. Een woordvoerder van De Lijn oppert dat het aandeel van rijdende bussen in Oost-Vlaanderen 70% is. Het busverkeer in Sint-Niklaas en Aalst is zwaar verstoord, net als in Gent waar men inzet op de hoofdlijnen. Informatie voor alle provincies is terug te vinden op hun site.

Ochtendspits

Door de staking startte de ochtendspits woensdagochtend vroeger dan gebruikelijk. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. De vroege drukte wordt veroorzaakt door pendelaars die de trein moeten ruilen voor de wagen. Maar wordt onder meer ook in de hand gewerkt door weggebruikers met vaste werktijden: deze mensen gaan dan maar extra vroeg de weg op in een poging om de langste files voor te zijn, zegt Beeckman.

De eerste files stonden er al om 6 uur in Aalst, op de E40 van Gent naar Brussel. Rond 7 uur bedroegen de wachttijden op de E40 van Gent naar Brussel en op de E313 vanuit de Kempen richting Antwerpen al 45 minuten.

Het is vrijwel zeker dat de avondspits iets vroeger dan normaal op gang zal komen, zegt het verkeerscentrum. Omdat het lokale openbaar vervoer plaatselijk ook ernstig verstoord verloopt, kan het daarom in de loop van de middag en avond ook erg druk worden in de centrumsteden, met name op de lanen en in de tunnels in Brussel.

Geen post in Wallonië, Brussel en Vlaams-Brabant

Door stakingsposten in de Brusselse en Waalse sorteercentra is er geen post om te verdelen in Wallonië, Brussel en Vlaams-Brabant. In Vlaanderen is wel een deel van de brieven en pakjes tot in de lokale kantoren geraakt. 'Vanuit Gent heeft een deel van de mensen gestaakt, maar is toch een flink stuk van de brieven en pakjes vertrokken naar de lokale kantoren', zegt de bpost-woordvoerder Piet van Speybroeck. 'In Antwerpen kwam het grootste deel van de nachtploeg niet opdagen, waardoor er daar een kleiner deel van de post is verwerkt.' De gesorteerde post belandt normaal gezien wel in de bus. 'Op een paar postbodes na zijn alle postbodes uitgegaan in Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen', aldus Piet van Speybroeck. Hij laat ook weten dat de kranten- en abonnementenverdeling woensdagochtend vrij normaal verliep, behalve in de provincies Luik, Luxemburg, Namen en Waals-Brabant.

Onderwijs

Aan de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben afgevaardigden van het ACOD Onderwijs stakingsposten opgericht uit onvrede over de besparingen die het academisch personeel treffen. Minder dan de helft van de lessen gaat door als gepland.

Onder de stakers zijn administratief en academisch personeel, werknemers van schoonmaakbedrijf ISS en ook studenten. De socialistische vakbond hekelt de Vlaamse besparingen in het onderwijs. 'Vlaanderen bespaart in totaal 51 miljoen euro. Dat is het equivalent van duizend jobs. Als een bedrijf van die omvang sluit is dat groot nieuws, maar bij ons wordt er amper over gesproken", zegt Coulier. De besparingen treffen vooral het academisch personeel: onderzoekers, assistenten en professoren die onder tijdelijke contracten werken.

Hoewel verschillende leraren deelnemen aan de staking, zijn toch alle Nederlandstalige onderwijsinstellingen in Brussel open. Aan de campus voor technisch en beroepsonderwijs COOVI/CERIA in Anderlecht staan ook stakingsposten. 

Scheepvaart

Voor de Gentse haven heeft de staking geen impact voor de zeevaart in en uit de haven. Wel is de binnenvaartsluis in Evergem gestremd, landinwaarts kan er dus geen binnenvaartschip in of uit. Maar binnenvaart die van Nederland of Duitsland via de sluis van Terneuzen komt, ondervindt geen probleem, zegt woordvoerder Johan Bresseleers (Havenbedrijf Gent). Ook de Antwerpse haven ondervindt momenteel weinig hinder van de nationale actiedag. 

Op het Albertkanaal liggen 26 schepen stil voor de sluis in Wijnegem, aldus waterwegbeheerder nv De Scheepvaart. "De sluis in Wijnegem is de toegang tot de Antwerpse haven en is het drukst gebruikt. Dat heeft een impact", zegt woordvoerder Paula Palmans. "In opvaart, richting Limburg, liggen vijftien schepen te wachten. Stroomafwaarts, richting de haven, gaat het om elf schepen."

Ook in Hasselt is het scheepvaartverkeer gestremd door de actiedag. Daar wachten zes schepen die van Antwerpen afkomen en twee schepen die richting de haven willen varen. In totaal liggen zo twee van de zes sluizen stil op het economisch belangrijke kanaal.

De hinder duurt wellicht nog tot 'in de loop van de namiddag', laat nv De Scheepvaart weten. 'We krijgen heel wat vragen van bedrijven. Ons personeel is ook ter plaatse om de schippers te informeren.'

In de haven van Zeebrugge ondervinden ze enkele problemen. Heel wat werknemers zijn aan het werk, maar omdat het seinhuis in Brugge niet bemand is, ligt het spoorverkeer stil. Mogelijk gaat de middagploeg alsnog aan het werk, maar zeker tot deze middag blijft de activiteit via het spoor op een laag pitje. De actie heeft geen invloed op de scheepvaart.

Geen veiligheidskorps in gerechtsgebouwen

Het gebouw van het Brusselse parket, het Portalis-gebouw aan het Poelaertplein, is niet toegankelijk voor het publiek. Door de staking is er geen personeel van het veiligheidskorps om de bezoekers aan de ingang te controleren. Advocaten en andere professionele gerechtsmedewerkers zoals tolken worden wel binnengelaten zodat minstens de zittingen van de jeugdrechtbank kunnen doorgaan. De Brusselse politie probeert intussen manschappen op te trommelen om het veiligheidskorps gedeeltelijk te vervangen.

Vanuit de gevangenis van Ieper worden geen gevangenen overgebracht naar de correctionele rechtbank van Kortrijk. Ook in de correctionele rechtbank van Tongeren zijn twee zaken uitgesteld door een staking in de gevangenis. In de rechtbank van Mechelen verloopt alles voorlopig nog normaal.

Er zijn geen veiligheidscontroles en geen zittingen met gedetineerden in Brussels Justitiepaleis. Het veiligheidskorps staat in voor de controle aan de ingang van het Justitiepaleis en de overbrenging van gedetineerden van de gevangenissen naar het paleis en naar de verschillende zittingszalen. De zittingen in het paleis zelf gaan door, maar alle processen met gedetineerden zullen meer dan waarschijnlijk uitgesteld moeten worden.

 In de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis wordt gestaakt, zodat uit die gevangenissen geen gedetineerden worden overgebracht. Andere transporten moesten rechtsomkeer maken omdat er onvoldoende personeel was om de gedetineerden op te vangen en naar de zittingszalen te brengen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud