Steden moeten contactonderzoek stutten

©katrijn van giel

Steden en gemeenten krijgen van de Vlaamse regering extra geld om de lokale contactopsporing te versterken. 'Dat had men veel vroeger kunnen doen', klinkt op het terrein.

Steden die een netwerk voor lokale contactopsporing opzetten, krijgen 100 euro per indexpatiënt die ze contacteren. Dat meldden Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Volgens de ministers is versterking nodig omdat het aantal coronabesmettingen de jongste dagen de hoogte is ingeschoten.

'De voorbije maanden zijn in enkele steden en gemeenten proefprojecten opgezet, waarbij lokale organisaties meewerken aan contactopsporing. Zij kunnen een wezenlijke bijdrage leveren omdat lokale contacttracers korter op de bal kunnen spelen. We geven daar nu een vergoeding voor', zegt de woordvoerder van Somers. Volgens Beke is het een en-enverhaal. 'De situatie is zo ernstig dat elke inzet nodig is, op elk niveau.'

Ik stel een grote bereidheid vast, maar ik denk niet dat alle centrumsteden direct kunnen beginnen.
Philippe De Coene
Schepen van Welzijn Kortrijk

Zuid-West-Vlaanderen

Een van de regio's waar de lokale contactopsporing op punt staat, is Zuid-West-Vlaanderen. 13 gemeenten rond Kortrijk, die samen een welzijnsregio vormen, hebben daarvoor gepensioneerde artsen ingeschakeld. De Kortrijkse schepen van Welzijn Philippe De Coene (sp.a) verwelkomt de financiële steun, maar stelt zich vragen bij de timing. 'Onze contactopsporing draait sinds deze zomer en lukt behoorlijk. Het grote voordeel van een lokale aanpak is dat onze mensen de wijken beter kennen, heel snel verbanden leggen tussen mensen en de organisaties of verenigingen waarin ze zitten. Maar niet alle steden staan zover. Ik stel een grote bereidheid vast, maar ik denk niet dat alle centrumsteden direct kunnen beginnen. Men had veel beter de lokale besturen meteen mee aan boord genomen om de gaten in het Vlaamse systeem te dichten', zegt De Coene.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud