Advertentie

Steeds meer kinderen spreken thuis geen Nederlands

Op de speelplaats lopen steeds meer kinderen rond die thuis geen Nederlands spreken. ©Photo News

In het basisonderwijs spreekt meer dan één op de vijf kinderen thuis geen Nederlands. Dat zijn er 4 procent meer dan zes jaar geleden.

Alsmaar meer kinderen lopen school in Vlaanderen zonder dat ze thuis Nederlands spreken. Dat blijkt uit data die Vlaams Parlementslid Vera Celis (N-VA) opvroeg bij de Vlaamse regering. ‘We staan voor een serieuze uitdaging die zich niet tot onze grootsteden beperkt’, zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Het probleem is het grootst in de kleuterklassen. Vorig schooljaar sprak 23,5 procent van de kinderen er thuis geen Nederlands. In het lager onderwijs ging het om 20,3 procent, in de middelbare scholen om 16,7 procent.

De cijfers slaan op de scholen in het Vlaams Gewest en de Nederlandstalige scholen in Brussel.

Brussel en Antwerpen

Niet verwonderlijk liggen de cijfers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het hoogst. In Sint-Jans Molenbeek heeft 79 procent van de leerlingen in het Nederlandstalig basisonderwijs een andere moedertaal. In de stad Brussel gaat het om bijna 70 procent. 

In Antwerpen piekt het aantal anderstalige leerlingen in het basisonderwijs - dus kleuter en lager onderwijs samen - op 46,2 procent. In de hele provincie Antwerpen is dat 22,4 procent, een vijfde meer dan vijf jaar geleden.

Het thuistaalprobleem is minder groot in Oost-Vlaanderen (16,9%), Limburg (15,3%) en West-Vlaanderen (11,9%), al is ook daar een stijging, zegt Celis.

Crevits

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert in Het Laatste Nieuws dat de voorbije jaren veel is gebeurd om het probleem aan te pakken. Kleuterscholen krijgen per anderstalige nieuwkomer 950 euro extra om aan hun Nederlands te werken, de vernieuwde kinderbijslag stimuleert ouders om hun kind naar de kleuterklas te sturen en vanaf het schooljaar 2020-2021 daalt de leerplichtleeftijd van 6 naar 5 jaar.

‘Maar door de stijgende groep anderstaligen zullen extra inspanningen én middelen nodig zijn’, aldus Crevits. ‘Dit is de uitdaging van de toekomst.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud