Advertentie

Stéphane Moreau vrij onder voorwaarden

Stéphane Moreau (midden) zat twee weken in voorlopige hechtenis. ©anthony dehez

Ex-politicus en voormalig Nethys-topman Stéphane Moreau is vrijgelaten onder voorwaarden. Hij wordt beschuldigd van misbruik van vennootschapsgoederen en verduistering.

Moreau zal in de loop van de dag de gevangenis van Marche-en-Famenne mogen verlaten, bevestigde zijn advocaat Adrien Masset na de beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling. De voormalige PS-politicus heeft twee weken in de cel doorgebracht.

De vrijlating komt er ondanks het aandringen van het parket op de noodzaak om de gewezen sterke man van de intercommunale Nethys in de gevangenis te houden. Moreau blijft wel beschuldigd van misbruik van bedrijfsmiddelen, verduistering door een persoon die een openbare functie uitoefent, vervalsing, gebruik van valse stukken en fraude.

De beschuldigingen kaderen in het ruimere dossier rond Nethys, met name in het luik van de vergoedingen ten bedrage van ruim 18 miljoen euro die aan het voormalige management uitgekeerd werden. Moreau is daarbij niet de enige grote naam die in nauwe schoentjes kwam. Ook Mithra-topman François Fornieri en enkele andere ex-directieleden van Nethys kwamen in het vizier van het gerecht.

Moreau ontkent alle beschuldigingen en wijst 'met klem' elke inbreuk van de hand.

Eind vorige week kwam daar ook het Luikse PS-kopstuk Jean-Claude Marcourt bij. Bij de voormalige minister en huidige voorzitter van het Waals Parlement vonden vrijdag huiszoekingen plaats, zowel thuis als in het parlementsgebouw.

Het Nethys-dossier wordt sinds december 2019 door de Luikse justitie onderzocht en omvat acht kartons. Moreau ontkent al die beschuldigingen en wijst 'met klem' elke inbreuk van de hand. Zijn advocaat zegt 'strijdvaardig' te zijn in de huidige procedure. Hij onderstreepte de 'extreme zwakte' van de aanwijzingen van schuld jegens zijn cliënt en betwist elke onregelmatigheid bij het toekennen van retentievergoedingen. 'Het gaat niet om een criminele bende die de jackpot wilde opstrijken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud