Sterke terugval in bloeddonoren

Vooral voor bloedplaatjes is een continue opkomst van voldoende donoren noodzakelijk. ©Photo News

Rode Kruis-Vlaanderen zag de opkomst van bloeddonoren fors dalen sinds de coronacijfers opnieuw in stijgende lijn zitten.

In de 13 donorcentra rekent Rode Kruis-Vlaanderen normaal op ongeveer 300 dagelijkse bloeddonoren, maar de jongste dagen viel dat terug tot 150. Op de mobiele inzamelingen valt de opkomst zo'n 20 procent lager uit dan verwacht.

Momenteel is er nog een reserve, maar het Rode Kruis vreest dat het tij snel kan keren. ‘We zien de voorraad dagelijks kleiner worden, wat toch bijzonder verontrustend is’, zegt woordvoerster Nena Testelmans.
Vooral voor bloedplaatjes, die vijf dagen houdbaar zijn, is een continue opkomst van voldoende donoren noodzakelijk. In het ziekenhuis worden ze toegediend aan onder andere kankerpatiënten en patiënten met ernstige bloedingen bij een operatie of na een ongeval.

‘Door de grote terugval in het aantal bloeddonaties en de beperkte houdbaarheid van bloedplaatjes dreigen we te moeten rantsoeneren en kunnen in het slechtste geval zelfs operaties of ingrepen uitgesteld worden omdat ziekenhuizen onvoldoende bevoorraad kunnen worden’, zegt Testelmans.

Het Rode Kruis benadrukt dat bloedinzamelingen ook in coronatijden een veilige omgeving zijn. Vooraf een afspraak maken is verplicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud