Stimulans voor wie privé ruilt voor job in onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). ©Photo News

Door de nieuwe maatregelen van de Vlaamse regering kunnen 'zij-instromers' in het onderwijs tot 300 euro extra per maand verdienen.

Wie in het verleden van de privé naar het onderwijs wilde overstappen, verloor doorgaans zijn anciënniteit. Daar komt vanaf volgend schooljaar verandering in. Overstappers kunnen acht jaar relevante ervaring inbrengen.

Concreet kunnen 'zij-instromers' op die manier tot 300 euro netto per maand extra verdienen. Bedoeling is zo meer volk naar het onderwijs te lokken en het lerarentekort op te vangen. Dat schrijft De Morgen donderdag.

De Vlaamse regering heeft het plan van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) goedgekeurd. Daarvoor is 4 miljoen euro per jaar voorzien. De maatregel is van toepassing voor wie kiest voor een job in het basisonderwijs of voor enkele knelpuntvakken in het secundair zoals Nederlands, Frans en wiskunde.

Voor het lager onderwijs wordt gekeken naar mensen die bijvoorbeeld als kinderverzorger of jeugdcoördinator werken. In het secundair wordt de relevantie van de opgedane ervaring bepaald door de schooldirecteur.

Grote geld

Of dit alles het problematische lerarentekort opvangt, is nog maar de vraag. Weyts erkent dat. 'Mensen kiezen voor het onderwijs omdat ze hun passie willen doorgeven aan jonge mensen: het gaat hen niet om het grote geld', zegt hij in De Morgen. 'Maar het schrikt natuurlijk wel af als je al je opgebouwde anciënniteit moet loslaten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud