Tegen eind dit jaar eerste aanzet tot fiscale hervorming

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem. ©BELGA

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legt tegen het einde van het jaar een concept van fiscale hervorming op tafel. Uit het openingsdebat in de Kamer bleek opnieuw dat hij in een mijnenveld stapt.

‘Het kader van de hervorming moet duidelijk zijn. Als het een beetje van alles wordt, dreigt het resultaat nog complexer te zijn dan het al is.’ Groen-Kamerlid Dieter Van Besien vatte het openingsdebat over de brede fiscale hervorming in de Kamercommissie Financiën goed samen.

De essentie

  • Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) moet tegen het einde van de legislatuur een blauwdruk voor een grote fiscale hervorming op tafel leggen.
  • Via een groene taxshift, die focust op consumptie, vervuiling en kapitaal, wil de regering-De Croo de lasten op arbeid verlagen.
  • Tegenover de ambitie om te wieden in aftrekposten, uitzonderingsregimes en extralegale voordelen staat een leger lobbygroepen.

Over de grote principes - eenvoud, neutraliteit, rechtvaardigheid, minder koterijen, vergroening en minder belastingen op arbeid - die Van Peteghem op tafel legde, is er globaal eensgezindheid in het halfrond, maar de realiteit is dat een leger lobbygroepen klaarstaat om aan de alarmbel te trekken zodra één privilege op de schop dreigt te gaan. ‘Iedereen is ervoor de koterijen te slopen, maar alle partijen zijn wel in dat bedje ziek’, stelde Joy Donné van de N-VA eerlijk. Marie-Christine Marghem van de MR legde zelfs al een rode lijn op tafel. ‘Het kan niet dat de winst voor één groep van de bevolking, het verlies van een andere tot gevolg heeft. Een transfer van zelfstandigen naar werknemers of omgekeerd is voor ons een rode lijn’, zei de oud-minister.

Groen vraagt een uitbreiding van de effectentaks naar aandelen op naam, de PS een progressieve kapitaalbelasting.

Van Peteghem beseft waar hij aan begint. ‘Ingrijpend, maar niet roekeloos’, noemt hij de manier van werken die hij wil volgen. ‘Deze hervorming zal niet van de ene dag op de andere plaatsvinden, je moet mensen tijd geven om zich voor te bereiden.’ De CD&V’er laat zich ook goed begeleiden. Professor fiscaal recht Mark Delanote coördineert de werken samen met een team fiscalisten en economen. Het Kamerdebat van woensdag was het begin van een brede dialoog waarbij ook de sociale partners en de milieu-, armoede- en gezinsorganisaties hun zeg mogen doen. ‘Na die dialoog wil ik tegen het einde van het jaar naar het parlement terugkomen met een conceptueel kader’, zei Van Peteghem.

Open VLD verrast

De grote vraag is of er deze legislatuur al concrete stappen genomen worden. Het regeerakkoord schrijft alleen voor dat de minister van Financiën tegen het einde van de legislatuur met een blauwdruk moet komen, waar een volgende regering mee aan de slag kan. Dat Van Peteghem ambitieuzer is, schreeuwt hij al maanden van de daken.

Maar het is bekend dat de liberalen helemaal geen zin hebben om voor de verkiezingen van 2024 al grote fiscale avonturen aan te gaan. In die zin verbaasde de tussenkomst van Open VLD-Kamerlid Christian Leysen woensdag. ‘Het lijkt ons aangewezen niet te wachten tot het einde van de legislatuur en dus volgend jaar al met een blauwdruk te komen.’ Die verklaring verraste velen, ook aan de top van Open VLD.

Vooral de groenen en de socialisten zetten heel hoog in. Het recente compromis rond de vergroening van de bedrijfswagens, dat het gunstsysteem voor werknemers in stand houdt, moest duidelijk worden weggespoeld. Joris Vandenbroucke van Vooruit verwacht dat deze legislatuur al wetsontwerpen gestemd worden. En Dieter Van Besien legde een wensenlijstje op tafel dat aan de ribben plakt: een uitbreiding van de effectentaks naar aandelen op naam, een vermogensrendementsheffing en de afbouw van de salariswagens. De PS verkiest een globalisering van de inkomsten en dus een progressieve kapitaalbelasting. CD&V blijft geloven in een 'dual income tax'.

De oppositiepartijen vroegen zich af of de meerderheid ook naar hun voorstellen zal luisteren. De N-VA wil liever een taxcut. Vlaams Belang pleit voor een personenbelasting met nog maar twee tarieven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud