Advertentie

Telefoon ex-VRT-journalist Verlinden gehackt 'wellicht op aansturen van Rwanda'

©AFP

De iPhones van voormalig VRT-journalist Peter Verlinden en zijn echtgenote Marie Bamutese zijn 'waarschijnlijk aangevallen met Pegasus-software'.

Dat schrijven Knack en Le Soir vrijdagavond op basis van een inlichtingenrapport van de militaire inlichtingendienst ADIV dat ze konden inkijken. 'De ADIV gaat ervan uit dat de intrusie zeer waarschijnlijk is geïnitieerd door Rwanda.' Het Security Lab van Amnesty International bevestigt de sporen van infectie.

In juli kwam aan het licht dat geavanceerde hackingsoftware verkocht door het Israëlische bedrijf NSO Group gebruikt is door autoritaire overheden om de smartphones van journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren in tal van landen.

In België startte de ADIV een onderzoek naar aanleiding van de publicaties. 'Onze dienst identificeerde verschillende Belgische burgers als potentiële doelwitten van de Pegasus-software. In dat kader zijn Peter Verlinden en Marie Bamutese gecontacteerd voor een veiligheidscontrole van hun communicatie-apparaten', schrijft de ADIV in een inlichtingenrapport van 16 september 2021.

'Terwijl het volledig onderzoek nog loopt, stelt onze dienst vast dat zowel de toestellen van Verlinden als Bamutese waarschijnlijk zijn aangevallen door de Pegasus-software. Gelet op de timing van de intrusie en het profiel van de doelwitten, gaat de ADIV ervanuit dat zo'n intrusie zeer waarschijnlijk door Rwanda geïnitieerd is. Gelet op de complexiteit van de Pegasus-software van NSO doet de ADIV verder onderzoek om onze eerste inschatting te bevestigen en de volledige omvang van de compromittering vast te stellen.'

In een reactie laat de NSO Group aan Knack weten dat 'als en wanneer NSO enig geloofwaardig bewijs van misbruik ontvangt, wij dit zullen onderzoeken'. 'Als misbruik wordt vastgesteld, heeft het bedrijf sancties ter beschikking -waaronder de totale uitschakeling van het systeem.'

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft gevraagd dat 'er contact wordt opgenomen met de Rwandezen om de zaak uit te klaren'. 

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) zegt ontzet te zijn en maatregelen te eisen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud