Advertentie

Terreurdreigingsniveau zakt van 3 naar 2

©BELGAIMAGE

Zoals verwacht heeft het antiterreurorgaan OCAD beslist om het algemeen dreigingsniveau te verlagen van niveau 3 ('ernstig') naar 2 ('gemiddeld'). Bepaalde plaatsen verdienen wel nog extra bescherming en blijven op 3.

Al voor de nationale veiligheidsraad vandaag om 15 uur bijeenkwam, was uitgelekt dat het OCAD het algemene dreigingsniveau voor het hele land zou verlagen van het op een na hoogste niveau 3 naar 2. Niveau 2 of 'gemiddeld' betekent dat de dreiging 'weinig waarschijnlijk' is. Terwijl het vorige niveau 3, of 'ernstig', betekent dat een aanslag wel 'mogelijk en waarschijnlijk' is.

Niveau 3 blijft geldig voor bepaalde risicovolle plaatsen.  De Tijd vernam dat het gaat om de luchthavens, metrostations en internationale treinstations. Alsook de ambassades van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Turkije.

IS valt stil

Direct na de terreuraanslagen van vrijdagavond 13 november 2015 in Parijs werd beslist om het dreigingsniveau naar 3 te verhogen bij grote evenementen in België. Sinds dinsdag 17 november van dat jaar gold het niveau 3 algemeen.

Al in december maakte De Tijd bekend dat bij de veiligheidsdiensten steeds minder info binnenstroomde die verantwoordde dat het niveau 3 werd aangehouden. Het was al sinds de aanslag van 22 maart 2016 geleden dat er nog een door IS uitgestuurd commando een aanslag had gepleegd.

Ook de propagandamachine van IS valt stil. Het recentste nummer van het IS-magazine Rumiyah dateert al van september. Enkel individuen verspreiden nog propaganda. En hoewel traditioneel tijdens de eindejaarsperiode veel ‘leads’ (ruwe informatie) over mogelijke aanslagen binnenkomen, blijken de meeste loos alarm.

Militairen

De daling betekent dat een aantal veiligheidsmaatregelen worden afgebouwd of bijgestuurd. Of dan ook minder militairen op straat ingezet worden, moeten het crisiscentrum, de veiligheidsdiensten en de regering samen beslissen.

Eind november 2015 gold in het Brussels Gewest zelfs even niveau 4, het hoogste niveau waarbij de dreiging 'ernstig' en 'zeer nabij' is. Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel gold dat hoogste niveau enkele dagen voor het hele land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud