Thierry Bodson officieel voorzitter ABVV

Thierry Bodson, de nieuwe voorzitter van het ABVV-FGTB. ©BELGA

Thierry Bodson is verkozen tot voorzitter van de vakbond ABVV-FGTB. Hij was al voorzitter ad interim sinds juni. 'We zullen radicaliteit aan de dag leggen', zei hij in zijn toespraak.

Bodson werd donderdagmiddag benoemd tot voorzitter van de socialistische vakbond. Hij was de enige kandidaat. Een federaal comité van 400 leden gaf hem op het Congresplein in Brussel een staande ovatie, met naleving van de afstands- en mondmaskerregels. De militanten droegen allemaal een mondmasker met de opdruk 'zelfs met mondmasker heb ik mijn zeg'.

©BELGA

De Waalse syndicalist was al sinds 2008 algemeen secretaris van de Waalse vakbondsvleugel van het ABVV-FGTB. Bodson nam in juni ad interim plaats op de voorzittersstoel aan de Hoogstraat. Een interview van voormalig voorzitter Robert Verteneuil met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez viel in slechte aarde bij de socialistische achterban, waardoor de positie van de voorzitter onhoudbaar was.

Overwinningstoespraak

Bodson richtte zich in zijn toespraak tot de volgende federale regering. 'We willen geen regering die ons niet helpt het roer om te gooien, zoals de werknemers en alle burgers dat willen.' Hij eiste een sterke federale sociale zekerheid, investeringen in de gezondheidszorg en een versterking van de koopkracht. Daarnaast pleitte hij voor een alternatief economisch model, met nadruk op de korte keten.

Ook fiscale rechtvaardigheid en gendergelijkheid zijn belangrijk voor de nieuwe voorman. 'We zullen voor al die dingen radicaliteit aan de dag leggen. Dat wil zeggen dat we terugkeren naar de wortels van het syndicale werk. Worden die eisen niet ingewilligd, dan zijn stakingen niet uitgesloten.' 'Als we dingen willen veranderen, moeten we mensen met vermogen pijn doen', zei Bodson twee weken geleden al in De Tijd en L'Echo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud