Tijdelijk Covid Safe Ticket moet de festivals veilig maken

Feestende jongeren op festival Pukkelpop dat dit jaar opnieuw mag doorgaan ©Photo News

Om discriminatie tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden te vermijden, zullen bezoekers met een tijdelijk Covid Safe Ticket naar grote massa-evenementen kunnen gaan.

'We zijn goed bezig met de vaccinatiecampagne, maar we zullen wellicht moeten wachten tot september voor een volledige coverage', legde Wilmès woensdag uit op Radio 1. Om festivals en andere massa-evenementen veilig te organiseren, zullen bezoekers een Covid Safe Ticket moeten voorleggen.

Het Overlegcomité hakte gisteren de knoop door om vanaf 13 augustus grote massa-evenementen - festivals als Pukkelpop - toe te laten. Als bezoekers kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of op een PCR-test negatief getest hebben, krijgen ze met een Covid Safe Ticket toegang tot zulke evenementen.

Als bezoekers kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of op een PCR-test negatief getest hebben, krijgen ze met een Covid Safe Ticket toegang tot zulke evenementen.

Maar Wilmès benadrukte deze ochtend dat zo'n document tijdelijk en uitzonderlijk is. 'We willen vermijden dat we in een samenleving terechtkomen waar je enkel van de vrijheid gebruik kunt maken als je een gezondheidsbewijs hebt', zei de minister. Gisteren gaf premier Alexander De Croo (Open VLD) ook al aan dat dit systeem van toegangstickets maar zal duren tot eind september.

Wat wel langer geldig zal zijn, is het Europese coronacertificaat. Dit certificaat moet mensen toegang geven om opnieuw te kunnen reizen naar verschillende landen. Alle lidstaten zullen dezelfde definitie van een 'gevaccineerde' gebruiken. Niet-gevaccineerden zullen met testen dezelfde vrijheden krijgen als gevaccineerden.

Na de Europese top vorige week liet premier De Croo weten dat er tussen de lidstaten wel nog discussie is over mensen die al besmet zijn geweest met corona. Hoe lang geleden een persoon mag besmet zijn en welk vaccin die persoon moet krijgen, moet nog verder uitgewerkt worden. De Croo verwacht dat alle regels van het Europese coronacertificaat begin juni zullen afgewerkt zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud