Tobback over nieuwe Uplace-studie: ‘Moeten we nu kweken als konijnen?'

Louis Tobback (s.pa) blijft vierkant tegen Uplace gekant ©Photo News

Uit nieuw onderzoek dat is besteld door Uplace zelf, blijkt dat de omliggende gemeenten geen schrik moeten hebben van het geplance megawinkelcomplex. Omdat de bevolking zal aangroeien en consumenten meer zullen besteden. De Leuvense burgemeester Louis Tobback vindt dat onzin.

Door de bevolkingsgroei en de groei in consumentenbesteding in de regio Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel zullen de handelscentra van Leuven, Mechelen en Aalst niet minder maar juist méér omzet genereren, als het megawinkelcomplex Uplace er in Machelen komt. Dat staat in een studie van drie onderzoeksbureaus die door Uplace is besteld.

Drie externe onderzoeksbureaus - RetailSonar, Cushman & Wakefield en wes research & strategy - onderzochten in april 2015 in opdracht van Uplace de mogelijke invloed van Uplace op de Belgische detailhandel.

Belangrijkste conclusies zijn dat de bevolkingsgroei en de stijging van de reële consumentenbesteding per inwoner (die op 7,2 procent over 10 jaar wordt becijferd) elke drie jaar in de omgeving van Uplace 'een toenemend winkelpotentieel gelijk aan het winkelgebeuren van Kortrijk Centrum of Mechelen Centrum' doen ontstaan. Door die bevolkingstoename zullen de handelscentra van Leuven of Grimbergen 'in 2018 meer omzet genereren ten opzichte van het basisjaar 2013 en in 2023 - 5 jaar na voorziene opening - zullen quasi alle winkelgebieden in de omgeving een nog grotere omzet kennen'.

Woluwe & co

Daarnaast stelt de studie dat 'door de combinatie van winkelen en ontspannen Uplace ook bezoekers zal aantrekken die van veel verder komen, en die hebben een ander profiel dan bij gewone winkelcentra (meer gezinnen met kinderen). Hierdoor wordt de impact van Uplace op de omliggende winkelgebieden ook afgezwakt.'

De ware concurrentie speelt zich elders af, meent de studie, want 'Uplace zal 30 procent van zijn bezoekers onttrekken aan de klassieke winkelcentra zoals o.a. Woluwe Shopping Center, City 2 en Westland Shopping Center, en de huidige 'koopvlucht' van Vlaanderen naar Brussel wordt mede dankzij Uplace teruggedrongen met 30 procent'.

Konijnen

Zowel Unizo als de Leuvense burgemeester Louis Tobback zeggen in een reactie aan Belga dat ze niet onder de indruk zijn van de nieuwe studie.

'Wat is dat nu voor onzin?', reageert Louis Tobback. 'Eigenlijk komt die mijnheer Verhaeghe nu zeggen dat we maar beter beginnen kweken als de konijnen, want anders heeft zijn project geen enkele basis. Dit is te gek voor woorden.'

Volgens de Leuvense burgemeester lanceert projectontwikkelaar Bart Verhaeghe dit soort studies 'omdat hij voelt dat hij alle steun aan het verliezen is, ook bij de politieke partijen die hem tot voor kort nog leken te steunen'.

Tobback blijft bij zijn oorspronkelijke standpunt. 'Ik ga voort op wat meneer Lorin Parys destijds kwam vertellen, toen er voor het eerst een vergunning voor het Uplace-project werd uitgereikt. 'We gaan elk jaar 8 miljoen mensen over de vloer krijgen en elke dag zullen er 25.000 voertuigbewegingen van en naar het winkelcomplex zijn', zei Parys toen. Dat zegt genoeg.'

Negatief effect

'Ik geloof niets van deze toekomstvoorspelling', reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Hij wijst erop dat al in het verleden dikwijls bewezen is dat de komst van een winkelcomplex, bijvoorbeeld het Waasland Shopping Center, negatieve gevolgen heeft voor de handelscentra van steden in de buurt, zeker als het aanbod van de winkels identiek hetzelfde is.

'Over het algemeen zijn economen beter in het voorspellen van het verleden dan het voorspellen van de toekomst', zegt Van Eetvelt. 'En als je bepaalde parameters bij het begin ingeeft van zo een onderzoek als dit, dan is het vaak niet zo moeilijk om uit te komen bij een conclusie die je vooraf al voor ogen stond.'

'Als je bovendien goed naleest wat ze in die nieuwe studie op vraag van Uplace allemaal beweren, dan geven ze eigenlijk impliciet toe dat hun project een negatief effect zal hebben op de periferie.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud