Tom Meeuws gaat klacht indienen tegen De Lijn

©BELGA

Tom Meeuws, de voorman van de sp.a in Antwerpen, dreigt met een procedure tegen De Lijn over de lekken die tot de breuk in het linkse Antwerpse kartel hebben geleid.

'Het zijn onze tegenstanders die met een nooit geziene, grensverleggende lastercampagne mij en de sp.a en zo ook onze partner Groen onder druk proberen te zetten. Onze partner is onder die grote druk gezwicht', zo reageert Tom Meeuws op de beslissing van Groen om het Antwerpse kartel met de sp.a op te blazen. Met dat kartel hoopten beide partijen N-VA-voorzitter Bart De Wever bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober uit het Antwerpse stadhuis te jagen.

De aanleiding voor die breuk zijn de berichten over financieel geknoei van Meeuws toen hij nog directeur was van vervoersmaatschappij De Lijn in de provincie Antwerpen. Bij Groen gingen ze ervan uit dat Meeuws zou opstappen, maar op vraag van zijn partijbestuur besliste hij gisteren om aan te blijven als Antwerps boegbeeld. Voor Groen was dat onaanvaardbaar.

Dading

Als directeur bij De Lijn zou Meeuws grote betalingen hebben gedaan zonder contract of zonder de vereiste toestemming. Toen dat in 2015 intern werd aangekaart, sloot De Lijn met Meeuws een dading af waardoor diens arbeidscontract werd beëindigd. Beide partijen spraken af om geen verdere details vrij te geven, maar het nieuws lekte nu toch uit.

'Ik ben een man van mijn woord en ik kan niets zeggen over wat er is gebeurd, hoe graag ik dat ook zou willen', zegt Meeuws woensdagmiddag op een persconferentie. Hij gaat De Lijn aansprakelijk stellen voor alle gevolgen van de lekken. 

Bij de sp.a gaan ze ervan uit dat Marc Descheemaecker, de voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn die een N-VA-etiket heeft, achter het lek zit. Descheemaecker ontkent evenwel met klem.

Meeuws blijft boegbeeld

De sp.a wil nog altijd met Meeuws als boegbeeld naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. 'Ik zal blijven vechten, samen met Wouter (Van Besien, de lijsttrekker van Groen, red.). Helaas is dat niet meer onder hetzelfde dak', zegt hij.

Voor Groen blijft Wouter Van Besien lijsttrekker. Wat onafhankelijke kandidaten op de kartellijst zoals de voormalige Mechelse politiecommissaris Jinnih Beels zullen doen, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud