Topkandidaat BBI passeert Selor-examen niet

BBI-topper Yannic Hulot. ©Dieter Telemans

Er resten nog twee kandidaten om Frank Philipsen op te volgen aan het hoofd van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Topkandidaat Yannic Hulot sneuvelde in de eerste ronde van het gevreesde Selor-examen.

Frank Philipsen zou normaal al dik een jaar geleden met pensioen zijn gegaan als administrateur-generaal van de BBI. Al 15 jaar leidt de gewezen kabinetschef van gewezen staatssecretaris van Financiën Hervé Jamar (MR) de dienst die tegen de grote fraude strijdt bij de federale overheidsdienst Financiën. Maar zoals voor zoveel uitvoerende mandaten en bestuursposten moest de vorige federale regering hem vragen of hij nog even voort wou werken. Voor een regering in lopende zaken is het niet geoorloofd nieuwe overheidsmanagers te benoemen. Tot april 2021 blijft Philipsen nu nog aan boord.

Binnen de BBI was het al een tijdje duidelijk wie de gedoodverfde opvolger was. Adviseur-generaal Yannic Hulot scoorde tot op het Europese niveau met de strijd tegen btw-carroussels, trok ten tijde van de Europese redding van Griekenland samen met Philipsen naar Athene om de Griekse btw-inning op orde te zetten en gaf ook al eens een interview weg samen met de afscheidnemende topman.

Door het afvallen van Hulot wordt de volgende topman van de Bijzondere Belastinginspectie geen BBI'er.

Maar Hulot wordt het niet. De adviseur-generaal is niet door de eerste, algemene ronde van het intussen beruchte examen van de selectiedienst Selor geraakt. Dat is een klassiek verhaal geworden. Ook kabinetschefs die door hun ministers 'gepiloteerd' worden om een overheidsdienst te gaan leiden, vallen vaak af in de Selor-proeven. Bij Financiën klinkt dat het algemene examen niet altijd oog heeft voor specifieke competenties.

Door het afvallen van Hulot wordt de volgende topman van de Bijzondere Belastinginspectie geen BBI'er. De twee resterende kandidaten, Jean-François Vandermeulen en Robert De Moor, zijn allebei topmensen van de afdeling Fiscaliteit bij Financiën. Intussen is Philipsen gevraagd zijn opvolger nog enkele maanden bijstand te verlenen, wanneer die aan de slag gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud