Topmagistraat Johan Sabbe veroordeeld wegens ongewenst seksueel gedrag

Advocaat Filip Van Hende en topmagistraat Johan Sabbe. ©BELGA

De geschorste Oost-Vlaamse procureur des Konings Johan Sabbe is schuldig aan aanranding van de eerbaarheid van zijn vrouwelijke chauffeur en ongewenst seksueel gedrag op het werk. 'De feiten zijn ernstig', gaf het hof van beroep aan.

De 61-jarige Sabbe werd in juni 2020 op non-actief gezet nadat een onderzoek tegen hem begonnen was. Een 44-jarige vrouw, die een tijdje als chauffeur voor hem had gewerkt, beschuldigde hem van ongewenst seksueel gedrag op het werk. 'Hij stuurde haar maandenlang seksueel getinte berichten en pornografisch materiaal', stelde de procureur-generaal.

Sabbe, die in functie 330 werknemers onder zich had, werd eerder door de tuchtrechtbank veroordeeld tot zes maanden schorsing, waarvan drie met uitstel. Bij de behandeling van die zaak stelde de topmagistraat dat er niets tegen de wil van de vrouw was gebeurd. Zijn advocaat omschreef het sturen van expliciete berichten en een foto als een aantrekkingsspel tussen twee volwassenen.

Als procureur des Konings had hij een voorbeeldfunctie en had hij de laatste moeten zijn om dergelijke feiten te plegen.
Hof van beroep

'Ik was verliefd en had niet het gevoel dat ik iets fout deed', verklaarde Sabbe, die ontkende dat hij zijn chauffeur had betast in het kruis en aan de borsten. Hij hield het op een hand op haar knieën. Na de feiten ging de vrouw enkele weken in ziekteverlof en vatte ze de zoektocht naar een nieuwe job aan.

Het hof hechtte geen geloof aan het verweer van Sabbe. 'Het hof ziet geen reden om te twijfelen aan de geloofwaardigheid van de verklaringen over de betastingen aan haar borsten en haar vagina', klonk het. 'Als procureur des Konings had hij een voorbeeldfunctie en had hij de laatste moeten zijn om dergelijke feiten te plegen.'

Blanco strafblad

Met een straf van vier maanden cel met uitstel komt de magistraat relatief goed weg. De strafmaat ligt lager dan de minimumstraf van zes maanden, vanwege de 'vele professionele verdiensten' van Sabbe en zijn blanco strafblad. 'Als procureur des Konings heeft hij zich schuldig gemaakt aan ongepast seksueel gedrag en als triest hoogtepunt aanranding van de eerbaarheid', motiveerde de voorzitter zijn vonnis.

Omdat dat 'nadelig zou zijn voor zijn carrière', wordt Sabbe niet ontzet uit zijn rechten, waardoor hij zijn functie als procureur in theorie opnieuw kan opnemen. De magistraat, die eerder al tuchtrechtelijk gestraft werd met een schorsing van zes maanden, heeft 15 dagen om in cassatieberoep te gaan tegen het arrest. Het is onduidelijk of hij die stap zet.

De vrouwelijke chauffeur maakt aanspraak op een schadevergoeding van 4.100 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud