Advertentie

Topmagistraat tijdelijk geschorst na expliciete berichtjes

De Oost-Vlaamse procureur des Konings Johan Sabbe. ©Photo News

De Oost-Vlaamse procureur des Konings Johan Sabbe verstuurde expliciete berichten en een 'zeer persoonlijke foto' naar zijn vrouwelijke chauffeur.

Met de berichtjes en de foto naar zijn toenmalige ondergeschikte heeft Sabbe 'de waardigheid van zijn ambt aangetast', zo oordeelde de Nederlandstalige tuchtrechtbank in Gent maandag. Ze legt Sabbe zes maanden schorsing op, waarvan drie met uitstel.

Sabbe werd eind juni al op non-actief gezet nadat een onderzoek tegen hem begonnen was. Een vrouw die een tijd als chauffeur voor de magistraat had gewerkt, beschuldigde hem van 'ongewenst en ongepast' gedrag. Bij de behandeling van de zaak voor de tuchtrechtbank stelde Sabbe dat er niets tegen de wil van de vrouw was gebeurd. Hij verwees naar chatconversaties tussen hen om dat te staven.

De tuchtrechtbank heeft niet de bevoegdheid om zich uit te spreken over de mogelijke strafrechtelijke inbreuken. Het oordeel daarover hoort toe aan een andere instantie, stelde de voorzitter bij de voorlezing van het vonnis. 'Dat de betrokkene (Sabbe, red.) maandenlang expliciet seksueel gekleurde berichten en minstens één zeer persoonlijke foto aan klaagster gestuurd heeft, werd niet betwist door de verdediging.'

Niet het eindpunt

De schorsing is nog niet het eindpunt voor Sabbe. Ook het parket-generaal in Gent voert een onderzoek naar aanranding van de eerbaarheid en ongewenste seksuele intimiteiten op het werk. Het is nog niet beslist of Sabbe daarvoor voor de rechter moet verschijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud