Topman BBI vraagt afschaffing Belgisch bankgeheim

BBI-topman Frank Philipsen. ©Photo News

De topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), Frank Philipsen, doet een oproep om het Belgische bankgeheim op te heffen.

‘Als fraudebestrijders moeten wij op Belgisch niveau over alle relevante informatie beschikken. We moeten vlugger kunnen optreden zonder eerst zoals nu een zware procedure te moeten doorlopen: eerst een vraag om inlichtingen aan de belastingplichtige, dan afwachten om vast te stellen dat die niet wil meewerken, en dan pas mogen we naar de bank gaan. We moeten korter op de bal kunnen spelen.’

995 miljoen
995 miljoen euro
De bijzondere belastinginspectie kon de voorbije tien jaar dankzij alle ‘leaks’, zoals de Panama Papers of Swissleaks, al meer dan 995 miljoen euro aan belastingen claimen.

‘Europees is er al geen bankgeheim meer. Als dat Europees kan, waarom dan ook niet Belgisch’, vraagt Philipsen. Al eind 2017 kwam de internationale uitwisseling van bankrekeninggegevens tussen een honderdtal landen op gang. Dat gebeurt automatisch via de ‘common reporting standard’ (CRS). In 2019 bijvoorbeeld kreeg onze fiscus al bijna 1,6 miljoen financiële inlichtingen vanuit het buitenland toegestuurd. Philipsen pleit voor een ‘Belgische CRS’.

De topman maakt ook bekend dat de BBI dankzij alle ‘leaks’ zoals de Panama Papers sinds 2010 al ruim 995 miljoen euro aan belastingen kon claimen. 574 miljoen euro daarvan is effectief is betaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud