Advertentie

Tot 1.450 gesco-jobs bedreigd in steden en gemeenten

©rv

De Vlaamse steden en gemeenten moeten het volgend jaar met 18 miljoen euro minder doen voor de lonen van de zogenaamde gesubsidieerde contractuelen. De voorziene middelen zijn ook niet meer exclusief voor de gesco's. Die evolutie bedreigt tot 1.500 jobs.

In de Mediahuiskranten klaagt maandag Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen) de situatie van de gesubsidieerde contractuelen (gesco) aan. Dat is een tewerkstellingstatuut dat begin jaren '90 in het leven werd geroepen om laaggeschoolden aan een job te helpen. Ongeveer 29.000 gesco's konden terecht in uitvoerende functies bij de Vlaamse steden en gemeenten, zoals bij OCMW's, politiezones of rusthuizen. De steden en gemeenten kregen een tussenkomst van 364 miljoen euro. 

De Vlaamse regering is sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor de financiering van de gesco's, maar voert wel een besparing door. Tot nog toe was de tussenkomst van 364 miljoen euro een amalgaam van loonsubsidies en korting op de sociale bijdragen. Daarop komt nu een besparing van 5 procent - of in absolute cijfers 18 miljoen euro. Bovendien worden de loonsubsidies en kortingen op de sociale zekerheid omgezet in reguliere middelen. Gemeenten zijn dus niet meer verplicht om die middelen voor de gesco's te reserveren. 

Omdat de gesco-contracten vanaf 1 april omgezet moeten worden in gewone contracten, worden de gesco's bovendien duurder. Dat alles kan met zich meebrengen dat de gemeenten een aantal gesco-contracten niet meer verlengen. Of het gaat om 1.450 jobs - vijf procent van het totaal - is volgens Jan Leroy, directeur bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in theorie mogelijk. 'De steden en gemeenten hebben al verschillende financiële opdoffers gekregen. Maar ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen', zegt Leroy in de Mediahuiskranten. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud