Tot 10 jaar cel voor groep Syriëstrijders en -ronselaars

Het Brusselse justitiepaleis. De correctionele rechtbank van Brussel sprak vrijdag strenge straffen uit tegen een groep Syriëstrijders en -ronselaars. ©Photo News

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag negen Maaseikse Syriëstrijders en -ronselaars veroordeeld tot celstraffen die gaan van 3 jaar met uitstel tot 10 jaar effectief.

Drie verdachten werden vrijgesproken terwijl voor een dertiende verdachte de strafvordering onontvankelijk werd verklaard. Die was volgens de rechtbank immers gedeeltelijk gebaseerd op stukken van het Marokkaanse gerecht en het gevaar bestond dat in de Marokkaanse procedure verklaringen waren verkregen onder foltering.

Het onderzoek naar de Maaseikse filière begon toen speurders van de federale gerechtelijke politie die onderzoek voerden naar Sharia4Belgium merkten dat een aantal mensen die opdoken in de entourage van Fouad Belkacem hen bekend voorkwamen.

Het bleek te gaan om mensen die in de eerste helft van de jaren 2000 verdacht werden van lidmaatschap van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), de Marokkaanse terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen in Madrid in maart 2004.

Moskee

Nader onderzoek wees volgens het federaal parket uit dat er ook in Maaseik één en ander broeide. Volgens het federaal parket hadden twee verdachten, Khalid B. en Mohamed Z., onder meer via een zelf opgerichte moskee in Neeroeteren een hele groep vooral jonge moslims uit Maaseik geradicaliseerd en ertoe aangezet naar Syrië te vertrekken. Vijftien mensen, bij wie twee minderjarigen, zouden dat ook gedaan hebben. B. probeerde zelf ook tot tweemaal toe naar Syrië te reizen maar dat mislukte.

Niet alleen jongeren vertrokken onder B.'s invloed, ook oudere moslims zoals Abdelkader H. Die laatste was één van de mannen die opdook in het GICM-dossier. Volgens het federaal parket was de vijftiger kort voor zijn vertrek naar Syrië, in augustus 2013, voor 600 euro kampeermateriaal gaan kopen bij Decathlon en had hij vanuit Syrië contact gehouden met Khalid B. Ook een andere Syrië-strijder zou veelvuldig in contact gestaan hebben met Khalid B.

De verdediging argumenteerde dat er geen sprake was van terrorisme en al helemaal niet van een georganiseerd vertrek van Syrië-strijders maar de rechtbank achtte de feiten voor een groot deel van de verdachten toch bewezen.

Khalid B. en Mohamed Z. werden vrijdag veroordeeld tot 10 jaar cel, een derde verdachte tot 8 jaar cel en vijf anderen elk tot 5 jaar cel. Eén verdachte kreeg een celstraf van 3 jaar met uitstel. Drie verdachten werden vrijgesproken en voor een laatste verdachte werd de strafvordering onontvankelijk verklaard.

De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van de acht verdachten tegen wie een effectieve gevangenisstraf was uitgesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud