Advertentie
Advertentie

'Transfers blijven oplopen, ook zonder PS in de regering'

©BELGA

De 14de Ijzerwake lokte zondag zo'n 4.000 mensen naar Steenstrate, een 500-tal minder dan vorig jaar. De Vlaamse Volksbeweging haalde op de manifestatie uit naar de federale regering.

'Het is een goede zaak dat er werk gemaakt wordt van een verlaging van de lasten op arbeid, maar we komen er nooit uit als de fiscale hervorming niet gekoppeld wordt aan een grondige hervorming van de sociale zekerheid.' Dat zei voorzitter Wim De Wit op de 14de IJzerwake in Steenstrate. Voor hem is de geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië één van de belangrijkste pijnpunten in de Belgische constructie. 

De IJzerwake is niet gebonden door de regeerakkoorden die de N-VA heeft ondertekend, zei De Wit, die uithaalde naar N-VA-minister Jan Jambon die stelde dat 'de transfers ons niet interesseren en slechts een politiek marketingsinstrument zijn.'

'Belangrijke maatschappelijke noden geraken in Vlaanderen niet opgelost bij gebrek aan financiële middelen en dat terwijl een ongecontroleerde geldstroom plaatsvindt tot 16 miljard euro per jaar', voldoende om vier Oosterweelverbindingen per jaar te betalen, vervolgde hij. De zesde staatshervorming heeft de geldstroom alleen maar doen toenemen. Het gaat dus allesbehalve om een administratief schoonheidsfoutje of politieke marketing, besloot De Wit.

Francofone minderheid

Gastspreker, voorzitter Bart De Valck van de Vlaamse Volksbeweging, wees erop dat de transfers blijven oplopen, 'ook zonder de PS in de federale regering'. De Franstaligen zijn er volgens hem enkel op uit om geld en grond uit het kwijnende België te halen. 'Ook zonder PS in de federale regering kan een francofone minderheid in het federale parlement elke maatregel blokkeren die ogenschijnlijk een Vlaams voordeel zou kunnen opleveren', aldus De Valk.

Wim De Wit riep de Vlaamse regering op om de plannen voor het nationaal stadion op parking C te verhinderen, 'een bastion van francofiele uitstraling, een zoveelste aanslag op ons grondgebied en een openlijke vernedering'. Voor Bart De Valck hebben de plannen één doel: de sluipende uitbreiding van Brussel richting Vlaanderen bewerkstelligen, met als ultiem sluitstuk de realisatie van een corridor met Wallonië.

Zolang België bestaat zal de Vlaamse gemeenschap volgens De Wit niet gerespecteerd worden. Hij verwees andermaal naar N-VA'er Jambon die bij het akkoord over de taxshift zei: 'woord gehouden, opdracht volbracht': 'Ikzelf zal maar euforisch worden als dezelfde minister de realisatie van het eerste punt van het programma van partij zal aankondigen: een onafhanklijk Vlaamse republiek.'

De IJzerwake-voorzitter pleitte voor een Verenigd Europa van nieuwe en oude staten, en bij die nieuwe staten hoort Vlaanderen. Voor hem is geen plaats voor Turkije in de EU. Het land misbruikt volgens hem de gespannen situatie rond de Islamitische staat om de Koerden militair te treffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud