Twee Belgische IS-strijders ontsnapt uit Koerdische gevangenis

OCAD-topman Paul Van Tigchelt bevestigt in het parlement dat twee mannelijke IS-strijders uit een Koerdische gevangenis in Syrië zijn ontsnapt. ©Photo News

De topman van het antiterreurorgaan OCAD, Paul Van Tigchelt, sluit niet uit dat de twee op weg zijn naar Europa.

Er zijn twee Belgische IS-strijders ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. Dat heeft de topman van het OCAD, Paul Van Tigchelt, woensdag gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. 

Hij sluit niet uit dat de twee ontsnapte 'foreign terrorist fighters' op weg zijn naar Europa, al is het volgens hem 'onwaarschijnlijk' dat ze tot hier geraken, zolang de Europese migratiedeal met Turkije overeind blijft. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw noemt de 'ongecontroleerde terugkeer van IS-strijders de nachtmerrie van de veiligheidsdiensten'.

Van Tigchelt bevestigt ook de berichten dat drie Belgische vrouwen op vrije voeten zijn, nadat het kamp Ain Issa in het noorden van Syrië is vrijgegeven. Zij zijn op pad met zes kinderen. In het noordoosten van Syrië bevinden zich in totaal 84 mensen die een link hebben met ons land, bleek na afloop van de Nationale Veiligheidsraad, die woensdag bijeen is gekomen.

Ons land onderhandelt met andere landen die veel Syriëstrijders tellen - Frankrijk, Duitsland, het VK, Denemarken en Zweden - over de oprichting van een soort internationaal tribunaal, zodat de Syriëstrijders in de regio kunnen worden berecht. Dat is het officiële standpunt van de regering-Michel, die niet wil horen van een repatriëring van de families van IS-strijders. Maar zo'n akkoord over een tribunaal is er nog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud