'Tweestrijd Tobback-Crombez komt er zeker'

Bruno Tobback en John Crombez ©BELGA

Bruno Tobback heeft 5.000 sp.a-leden gevonden die zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de partij steunen, dat verklaarde hij vanmorgen op Radio 1. Daardoor komt er zo goed als zeker een duel tussen hem en John Crombez. Tobbacks zoektocht naar steun verliep moeizaam.

Wie zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van sp.a, moet aan twee voorwaarden voldoen. Hij of zij moet de steun krijgen van tien afdelingen uit twee provincies en 5.000 leden moeten hun steun toezeggen.

Minder leden

De Oostendenaar John Crombez verleidde vlot grote afdelingen. Boegbeelden zoals Daniël Termont, Freya Van den Bossche, Caroline Gennez, Peter Vanvelthoven en Yasmine Kherbache spraken hun steun uit.

Bij Tobback verliep de zoektocht heel wat moeilijker. Hij richtte zich op kleinere afdelingen, met minder leden. 'Het is niet onlogisch dat Crombez eerder voldoende leden had vergaard, want ik heb me nog maar drie weken geleden kandidaat gesteld', zegt Tobback aan Radio 1.

Last minute

De steunbrieven moeten nog in de bus vallen, maar Tobback reageert opgelucht. 'Helemaal zeker konden we uiteraard nooit zijn en het is allemaal wat last minute, maar veel afdelingen wilden ook bewust geen keuze maken', zegt hij. Vrijdag zal de partij officieel duidelijk maken wie de kandidaten zijn. Tot juni kunnen partijleden hun stem uitbrengen.

Het is vrij uitzonderlijk dat er bij sp.a een duel ontstaat voor het voorzitterschap. 'Maar dit kan voor de partij ook een goede zaak zijn. Er kan nu een open discussie worden gevoerd over waar de partij naartoe moet', zegt Tobback.

Verkeerde manier

Tobback kreeg heel wat kritiek te verduren na de verkiezingen van 2014. Hem werd verweten dat hij op een verkeerde manier reageerde op de verkiezingsnederlaag van zijn partij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud