Advertentie

Twijfel over slaagkansen vierde telecomspeler

©Bloomberg

De federale regering haalt haar slag thuis nu een vierde telecomspeler de markt mag betreden. Er bestaan twijfels of die volwaardige speler zich wel zal aandienen.

Het Overlegcomité met de federale en regionale topministers vond dinsdagochtend een akkoord over een vierde telecomspeler en de uitrol van 5G. Het is de bedoeling ruimte te geven aan een vierde telecomspeler. Die mag zich zowel op de consumenten- als op de bedrijvenmarkt gooien. Daardoor ligt de weg open voor een 5G-spectrumveiling, die in de zomer van 2022 gepland staat.

Mocht zich op de veiling een echte prijsbreker aandienen, die als vierde speler de mobiele markt wil betreden, dan kan dat.
Petra De Sutter
Minister van Telecommunicatie

'Mocht zich op de veiling een echte prijsbreker aandienen, die als vierde en dus nieuwe speler de mobiele markt wil betreden, dan kan dat', zegt Petra De Sutter (Groen), de minister van Telecommunicatie. 'Dat heeft mogelijk positieve gevolgen voor alle Belgen die hoge prijzen betalen voor hun gsm-abonnement.'

De intrede van een nieuwe telecomspeler op de bedrijvenmarkt wordt niet uitgesloten. 'Die zou zich toeleggen op 5G-bedrijfstoepassingen en meer innovatie brengen op plaatsen waar het grootste 5G-potentieel is geïdentificeerd. Ook dat is goed nieuws', zegt De Sutter.

Enorme investeringen

De minister benadrukt dat de markt moet beslissen waar ruimte is voor extra concurrentie. Het beurshuis HSBC acht de kans op de komst van een nieuwe speler klein, omdat de in de spectrumveiling voorziene ruimte voor een nieuwe speler kleiner dan verwacht lijkt uit te vallen.

Andere analisten achten de kans erg klein dat een volwaardige vierde speler opduikt om de concurrentie aan te gaan met Orange, Telenet en Proximus. Niet alleen omdat de voorziene ruimte aan spectrum kleiner is dan verwacht, maar ook omdat die nieuwe speler een volledig nieuw netwerk moet uitbouwen. Dat betekent enorme investeringen.

'Wachten op een prijsbreker, is als wachten op Godot', zegt een analist die anoniem wenst te blijven. De enige kans op een volwaardige vierde speler zou er geweest zijn mocht het investeringsfonds Warburg Pincus de race om de Waalse kabelexploitant VOO hebben gewonnen. Deze week raakte bekend dat de telecomoperator Orange in dat dossier aan het langste eind trekt.

We willen minstens een stukje van het beschikbare spectrum.
Mitch De Geest
Citymesh

Het Brugse Citymesh, dat actief is op de zakelijke telecommarkt, is tevreden met de beslissing van het Overlegcomité. 'Er is een mogelijkheid voor een nieuwe b2b-speler zoals wij of voor een speler die zich op de consumentenmarkt richt', zegt CEO Mitch De Geest. Hij liet al weten dat Citymesh graag een volwaardige vierde telecomspeler wordt. Maar in dit stadium loopt hij liever niet op de feiten vooruit. 'We willen minstens een stukje van het beschikbare spectrum.'

5G in 2022

Mogelijk veel belangrijker dan de beslissing over de vierde telecomspeler is de rode loper die uitgerold kan worden voor een supersnel 5G-netwerk. De telecomregulator BIPT heeft tot zes maanden na de publicatie van de Koninklijke Besluiten in het Staatsblad nodig om een veiling te organiseren. Ook de operatoren zullen tijd nodig hebben voor de uitrol. De Sutter maakt zich sterk dat burgers en bedrijven in 2022 al kunnen gebruikmaken van de nieuwe netwerktechnologie.

Na jaren van stilstand realiseren we eindelijk wat verschillende instanties van ons verwachtten.
Petra De Sutter
Minister van Telecommunicatie

'Dit is erg goed nieuws voor ons land', zegt De Sutter. 'Na jaren van stilstand in dit dossier realiseren we eindelijk wat verschillende instanties van ons verwachtten, vooral de consumentenorganisaties, Europa en de bedrijven die 5G-toepassingen willen ontwikkelen.' Volgende week stelt de minister in de Kamer het wetsontwerp voor. Dat introduceert bijkomende veiligheidsmaatregelen voor de verstrekking van mobiele 5G-diensten.

Ook de Vlaamse regering is tevreden. 'Het belangrijkste is dat een akkoord is bereikt over de veiling van het 5G-spectrum', zegt Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle (CD&V). '2022 kan het jaar van 5G worden. Dit zal een ongekende golf van innovatie en digitalisering teweegbrengen in de maatschappij en in de mediasector.'

Utopie

Meerdere sectorfederaties reageren opgelucht. De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zegt dat ons land al meer dan twee jaar achterloopt op andere Europese landen. Voka merkt op dat een volledige uitrol van 5G in 2022 een utopie is. 'Het 5G-dossier is symptomatisch voor het digitale beleid in dit land. We weten welke strategie ons kan vooruithelpen, maar de uitvoering ervan gaat tergend traag.'

De onzekerheid over een vierde speler is nefast voor de investeringen.
Danielle Jacobs
Beltug

Beltug, de vereniging van professionele telecomgebruikers, ziet weinig reden om te vieren. 'Het 5G-netwerk kan eindelijk worden uitgerold. Dat is het belangrijkste', zegt Danielle Jacobs. Ze wijst erop dat er nog veel onzekerheid is. 'Het blijft afwachten of zich een vierde telecomspeler aandient. Die onzekerheid is nefast voor de nodige investeringen.'

Beltug had liever gezien dat het Overlegcomité volop had ingezet op een nieuwe telecomspeler voor de bedrijvenmarkt. 'Er is vooral meer concurrentie nodig op de bedrijvenmarkt', zegt Jacobs, 'Denk aan industrieterreinen en ziekenhuiscampussen. Met een duidelijke keuze voor een b2b-speler is het niet nodig een vierde netwerk met landelijke dekking te bouwen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud