Lydia Peeters wil 15 minutenregel voor taxi's afschaffen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. ©Photo News

De uitvoering van het nieuwe Vlaamse taxidecreet, dat sinds 1 januari van kracht is, schrijft voor dat wie een Uber-rit bestelt minimaal 15 minuten moet wachten. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil de regel opnieuw afschaffen.

Peeters zegt in het Vlaams Parlement dat ze de 15 minutenregel wil afschaffen. 'Het kan niet de bedoeling zijn dat de taxigebruiker langer in de kou moet blijven staan. Wat dat betreft, is een bijsturing van het besluit nodig.' Ze stelt wel dat de sectoren zich bij de onderhandelingen niet gekant hebben tegen de regel in kwestie. 

De 15 minutenregel was initieel alleen bedoeld voor de regio rond Brussels Airport, om daar de taxisector te beschermen tegen Uber. Zo kan daar een onderscheid worden gemaakt tussen standplaatstaxi's en straattaxi's. Maar bij de uitwerking van het decreet zou de algemene toepassing van de regel - foutief - in het besluit zijn geslopen, klonk het woensdag in regeringskringen.

In het vragenuurtje in het Vlaams Parlement zei Peeters dat 'klaarblijkelijk die fout ergens door de mazen van het net geglipt is'. 

Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van de taxifederatie Brussel GTL, zegt dat dat niet waar is. 'De regel werd inderdaad onder andere voor Zaventem ingevoerd, maar ook in andere steden stelde het probleem zich.'

Weyts

De bewuste maatregel staat in het uitvoeringsbesluit van het nieuwe taxidecreet. Ben Weyts (N-VA), Peeters' voorganger, sleutelde in de vorige Vlaamse regering aan een decreet om de Vlaamse taxisector te moderniseren. Zo werden bijvoorbeeld de tarieven vrijgemaakt en beperkingen op het aantal taxi's afgeschaft. Meer taxi's tegen lagere prijzen, was het idee daarachter.

Maar in het uitvoeringsbesluit staat dat een passagier die via de Uber-app een rit bestelt een kwartier moet wachten voor de chauffeur de rit kan aanvangen. Dat geldt niet alleen voor Uber-chauffeurs, maar ook voor alle andere taxiritten die via een app, website of telefoon besteld zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect