Advertentie
Advertentie

Unesco erkent Spa als werelderfgoed

©BELGAIMAGE

De Luikse stad Spa is zaterdag officieel erkend als Unesco-werelderfgoed. Spa is een van de tien Europese historische kuuroorden die worden opgenomen in het VN-werelderfgoed.

Het centrum van Spa, in de provincie Luik, stond tien dagen geleden nog blank als gevolg van de overvloedige regenval, net als tientallen andere gemeenten en steden in de regio. De stad staat bekend om zijn gelijknamig water, om zijn kuuroord en het racecircuit van Spa-Francorchamps.

Het Werelderfgoedcomité besliste zaterdagmiddag op een congres in het Chinese Fuzhou om Spa samen met tien andere historische kuuroorden in Europa te erkennen als werelderfgoed. De bijeenkomst van dat Comité, van 16 tot 31 juli , had eigenlijk al vorig jaar moeten plaatsvinden, maar werd verdaagd wegens de coronapandemie. Naast het Belgische Spa zijn onder meer het Engelse Bath, het Franse Vichy, het Duitse Baden-Baden, de thermen van Montecatini in Italië, de Baden bei Wien in Oostenrijk en de Tsjechische badstad Karlovy Vary nu Unesco-Werelderfgoed.

Aristocratie

Het gebruik van thermen voor de zuivering van lichaam en geest stamt uit de oudheid. De Europese kuuroorden waren tussen 1700 en 1930 erg populair in Europa. In de buurt van waterbronnen schoten de therapeutische en medische faciliteiten als paddenstoelen uit de grond, samen met hotels, casino's en allerhande culturele en sportieve infrastructuur. Royalty, aristocratie en burgerij kwamen daar massaal op af.

Het schepencollege van Spa woonde de vergadering zaterdagmiddag bij via videoconferentie. Grote festiviteiten staan er echter niet gepland, als gevolg van de verwoestingen in het hele gebied na de watersnood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud