Unizo naar rechter tegen bijkluswet

©Photo News

'Deze regering installeert oneerlijke concurrentie', zegt de zelfstandigenorganisatie in Het Laatste Nieuws.

Bijna een jaar geleden klopte premier Charles Michel (MR) een zomerakkoord af waarin alle regeringspartijen wat lekkers kregen. Voor Open VLD was dat het onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar. Maar de liberale trofee liep maanden vertraging op, omdat het parlement van de Franse Gemeenschap een belangenconflict inriep. Al die tijd probeerde zelfstandigenorganisatie Unizo de wet bij te sturen, maar de meerderheid plooide niet.

We zijn vooral bezorgd over het feit dat de opgelegde beperkingen amper gelden voor platformen zoals Deliveroo en AirBnB.
Unizo

Vandaag wordt er gestemd. Als het een 'ja' wordt, ziet Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van Unizo, zich genoodzaakt een middel in te zetten dat hij naar eigen zeggen niet graag gebruikt: een procedure bij het Grondwettelijk Hof ter vernietiging van de bijkluswet.

'Een alternatief circuit dreigt'

'Wij gunnen mensen die bij hun buren het gras afrijden een bijverdienste. Maar hier dreigt een alternatief circuit, waarbij hoveniers, aannemers, schilders en loodgieters oneerlijke concurrentie krijgen van hun eigen werknemers', zegt Van Assche in Het Laatste Nieuws. 'We zijn vooral bezorgd over het feit dat de opgelegde beperkingen amper gelden voor platformen zoals Deliveroo en Airbnb. Dat zal leiden tot nieuwe systemen, die reguliere ondernemers in bijvoorbeeld de horeca met zeer goedkope tijdelijke arbeid beconcurreren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud