Vakbonden verlaten loonoverleg en kondigen staking aan

De vakbonden vinden dat er te weinig marge is voor loonsverhogingen. ©BELGA

De vakbonden stoppen het loonoverleg en gaan staken omdat de maximale loonstijging voor 2019 en 2020 tot 0,8 procent beperkt blijft.

De lonen mogen in 2019 en 2020 met maximaal 0,8 procent stijgen boven op de automatische loonindex van naar verwachting 3,8 procent, bleek vorige week uit een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Voor de vakbonden is dat onaanvaardbaar. Daarom zetten ze het loonoverleg met de werkgeversorganisaties stop.

De bonden eisen een loonsverhoging die hoger is dan 0,8 procent. Zolang de werkgevers daar niet mee willen instemmen, komen ze niet meer aan de onderhandelingstafel over een interprofessioneel loonakkoord (IPA). Om hun eisen kracht bij de zetten kondigen de bonden een staking aan op 13 februari.

Nieuwe loonwet

De voorbije jaren waren er niets dan hoeraberichten over de economie. Maar dat vertaalt zich niet in hogere lonen.
De vakbonden

'De voorbije jaren waren er niets dan hoeraberichten over de economie, over de grote jobcreatie, en over het tekort aan arbeidskrachten. Tegelijk zijn de werkgeversbijdragen verminderd, mogen de werkgevers de indexsprong (jaarlijks) in eigen zak houden en is de vennootschapsbelasting voor alle ondernemingen verlaagd', zeggen het ACV, het ABVV en de ACLVB in een gezamenlijk persbericht. 

'Maar dat vertaalt zich niet in hogere lonen en al zeker niet in hogere minimumlonen', stellen de bonden. 'De nieuwe loonwet van 2016 leidt, met haar sjoemelsoftware, tot een maximale loonmarge van amper 0,8 procent voor de komende twee jaar. Ze maakt een interprofessioneel akkoord onmogelijk.'

Wet van 1996

De maximale marge voor loonstijgingen in ons land is afhankelijk van de verwachte loonstijgingen in de buurlanden. Door een aanpassing van de Wet van 1996, die in 2016 door de regering-Michel werd doorgevoerd, kunnen de lonen minder snel stijgen dan voor die hervorming. Met de hervorming wilde de federale regering de concurrentiepositie van onze bedrijven beschermen. 

Premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vragen de vakbonden opnieuw om de onderhandelingstafel te gaan zitten. 'We doen een oproep om verantwoordelijk te blijven en bijkomende inspanningen te leveren aan beide kanten', stellen ze. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud