Advertentie

Van Overtveldt: 'Hopen dat we niet extra moeten besparen'

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt ©BELGA

België krijgt zo goed als zeker vrijdag een slecht begrotingsrapport van de Europese Commissie. Volgens minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), is dat omdat er in 2014 onvoldoende is gedaan. 'We hopen dat we niet moeten extra besparen', klinkt het.

De Tijd had woensdag al gemeld dat België een slecht begrotingsrapport zou krijgen van Europa. De Europese Commissie vreest dat ons land de Europese begrotingsregels niet zal kunnen nakomen. Ook de begrotingen van Frankrijk, Italië,  Oostenrijk, Malta, Portugal en Spanje houden risico’s in.

Van Overtveldt wacht in eerste instantie het eindoordeel af dat de Commissie vrijdag velt. 'Maar wij vangen ook op dat de Europese Commissie ongerust is over België', klinkt het op zijn kabinet. Volgens Van Overtveldt zit 'het kalf gebonden' in 2014. Lees: het gaat om de begroting van de regering-Di Rupo. Dit jaar zijn de begrotingsinspanningen onvoldoende. Het begrotingstekort flirt met de drempel van 3 procent van het bbp en de schuld stijgt in plaats van te dalen.

Maar vooral de hoge en almaar oplopende overheidsschuld baart de Commissie zorgen. België is nog maar een jaar van het Europees strafbankje verdwenen. Maar het moest wel zijn schuld afbouwen. En de schuldgraad stijgt dit jaar volgens de ramingen van de Commissie.

Samen met zes andere landen krijgt de Belgische begroting de kwalificatie 'at risk'. En dat is de slechtste score. Van Overtveldt hoopt dat de Commissie rekening houdt met de structurele hervormingen die België vanaf volgend jaar doorvoert. 'We hopen dat we geen bijkomende inspanningen moeten doen', benadrukt de minister.

Van Overtveldt wil kost wat kost vermijden dat België opnieuw op het strafbankje belandt. Want dan zijn extra besparingen onvermijdelijk. En dat is geen goed nieuws, op een moment dat de besparingen van de regering al onder vuur liggen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud