Van Ranst maakte bevolking bewust ongerust

Marc Van Ranst. ©BELGA

Viroloog Marc Van Ranst heeft de bevolking in de krokusvakantie van 2020 bewust ongerust gemaakt. Dat zei hij woensdag in de Kamercommissie die de aanpak van de coronacrisis onderzoekt.

Op 3 februari 2020 werd in België de eerste coronabesmetting genoteerd, maar het zou nog ruim een maand duren voor een eerste dode viel. De regering-Wilmès was er in die eerste maand volgens Van Ranst op gefocust geen paniek te zaaien.

'We zaten met een bevolking die nog niet heel goed geïnformeerd en absoluut niet bezorgd was', aldus de viroloog. 'Toen hebben we beslist: we doen dat zelf, we geven een cursus virologie. In de krokusvakantie vernauwt het nieuws vaak tot één onderwerp. Het moest dus dan gebeuren, daar zouden we geen tweede kans toe krijgen.'

We zaten met een bevolking die nog niet heel goed geïnformeerd en absoluut niet bezorgd was. Toen hebben we beslist: we gaan dat zelf doen.
Marc Van Ranst
Viroloog KU Leuven

De viroloog van de KU Leuven toonde zich in de Kamer kritisch voor de politiek. 'Op de persconferentie na het eerste dodelijke slachtoffer heb ik met toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block gepraat. Ik had niet de indruk dat ze heel goed gebrieft was door haar kabinetschef. Dat was een groot probleem. Een tweede probleem was de vete tussen kabinetschef Bert Winnen en de voorzitter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Tom Auwers. Dat was vies. Die lustten elkaar rauw en ik ben niet zeker of de voorzitter altijd heus is behandeld.'

De tweede golf was zelfs nagenoeg volledig aan de politiek te wijten, zei de viroloog. 'Aan de eerste golf was volgens mij vrij weinig te doen, maar die tweede golf was rechtstreeks het gevolg van beleidsbeslissingen die toen genomen zijn.' De regering had op 23 september een reeks versoepelingen aangekondigd, waaronder een verruiming van het aantal sociale contacten. In oktober begon de tweede golf. 'Die was voor een groot deel vermijdbaar', aldus Van Ranst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud