Advertentie

Frank Vandenbroucke waarschuwt voor vierde coronagolf

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: 'We moeten ons schrap zetten voor de vierde golf.' ©Photo News

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toont zich bezorgd over de stijgende coronacijfers. 'We zullen ons met z'n allen zeer schrap moeten zetten om de vierde coronagolf te bedwingen', waarschuwde hij woensdag in Terzake.

De coronacijfers gaan al enkele dagen de verkeerde kant op. Tussen 11 en 17 oktober werden er in ons land elke dag gemiddeld bijna 3.250 besmettingen geteld, een stijging met de helf in vergelijking met de voorgaande periode. De positiviteitsratio klimt tot bijna 7 procent, wat betekent dat ongeveer 7 op 100 tests positief blijken.

Er werden de afgelopen week elke dag gemiddeld bijna 90 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Zo liggen er momenteel weer bijna duizend mensen in het ziekenhuis, een stijging met ruim een kwart. Ook het aantal patiënten op intensieve zorg is gevoelig gestegen, met een vijfde, tot 240. Dagelijks overlijden gemiddeld twaalf covidpatiënten, een stijging met een derde.

Minister Vandenbroucke verwacht dat er de komende dagen nog een forse stijging zal optreden van het aantal besmettingen en van de ziekenhuisopnames. 'De vierde golf was weliswaar verwacht, maar komt toch redelijk fors aan. We gaan schrikken de komende dagen', zegt de Vooruit-politicus, die het een wake-up call noemt. 'Het systeem zal niet kapseizen, als we ons verstand gebruiken en waakzaam zijn. Met andere woorden: we moeten alles inzetten wat we in huis hebben.'

Mondmaskers

Hij doelt onder meer op de vaccinatie én het dragen van een mondmasker. 'Het is niet omdat het in Vlaanderen niet meer algemeen verplicht is, dat het toch geen nuttig instrument kan zijn', zegt Vandenbroucke, die bijval krijgt van experts. 'Regelmatig zie ik mensen hoestend en proestend rondlopen zonder mondmasker. Doe dat niet. Een beetje voorzichtigheid kan een wereld van verschil betekenen', zegt Steven Van Gucht, viroloog verbonden aan het gezondheidsinstituut Sciensano.

Het systeem zal niet kapseizen, als we ons verstand gebruiken en waakzaam zijn.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Vandenbroucke roept mensen die zich ziek voelen op om thuis te blijven en onderstreept het belang van telewerken. Dat burgemeesters - zoals die van Wevelgem - vaker gebruik willen maken van het Covid Safe Ticket in hun gemeente, vindt de minister een goede zaak. Hij roept de Vlaamse regering op om die keuze van lokale overheden te steunen. 'Ik vind dat men soms de indruk geeft dat het gaat om het wegnemen van vrijheid', betreurt hij.

Ook de verplichting voor het zorgpersoneel om zich te laten vaccineren, kwam ter sprake. De Tijd meldde woensdag dat de ziekenhuizen Vandenbroucke adviseren om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelf te ontslaan. De minister hoopt dat de Kamer nog voor Kerstmis het licht op groen zet voor zijn wetsontwerp die dat mogelijk maakt. Er zal voorzien worden in een overgangsperiode, 'maar ik kan me niet inbeelden dat in de zomer nog mensen werken in de zorg die niet gevaccineerd zijn', klonk het.

Met zijn waarschuwing zet Vandenbroucke zich op de lijn van gezondheidsexperts, die de vierde coronagolf al een tijdje zagen aankomen. 'De modellen en de experts waarschuwen er al weken of zelfs maanden voor. Door de verregaande versoepelingen, het slechtere weer en het feit dat we meer binnenactiviteiten organiseren, lag dat binnen de lijn van de verwachtingen', zegt Steven Van Gucht, die onderstreept dat paniek niet nodig is.

Hoewel de situatie niet te vergelijken valt met vorig jaar (zie grafiek), ijvert de viroloog wel voor de bekende combinatie van vaccinatie, mondmaskers, ventilatie en testing. Wat dat laatste betreft, is de Interministeriële Conferentie Gezondheid het eens geraakt over een nieuwe self assessment tool. Iemand die ziek is, kan binnenkort via die tool zijn symptomen invoeren, waarop uitgemaakt wordt of een test aangewezen is. Indien wel, krijgt die persoon een testcode voor een testcentrum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie