Vandenbroucke wil trofee van Michel inperken: vrijstelling sociale bijdragen eerste werknemer op tafel

©Photo News

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel klaar om de vrijstelling van sociale bijdragen bij een eerste aanwerving in de tijd en hoogte te beperken. De MR staat op de rem.

De volledige en permanente vrijstelling van sociale bijdragen voor de eerst aangeworven werknemer was een van de paradepaardjes uit de taxshift van de regering-Michel. Ze moest beginnende ondernemers een duw in de rug geven om aan te werven en de jobcreatie een boost geven. Maar de maatregel wordt al maanden overladen met kritische evaluaties. Zowel het Rekenhof als het Planbureau wees er al op dat de maatregel ‘niet doorslaggevend is geweest voor een toename van de werkgelegenheid’.

Duur is de vrijstelling wel: 1 miljard euro per jaar op kruissnelheid. Bovendien gaf de maatregel volgens het Rekenhof aanleiding tot een aantal misbruiken. Zo was er een geval waarbij een werkgever de vrijstelling genoot voor werknemer met een brutomaandloon van 3 miljoen euro.

Op de vrijstelling staat geen limiet. In één geval genoot een werkgever ervan voor een werknemer met een loon van 3 miljoen euro.

De Nationale Arbeidsraad, waarin werkgevers en vakbonden vertegenwoordigd zijn, bracht een advies aan de regering uit om de vrijstelling aan te passen. Vandenbroucke is geneigd het advies van de Nationale Arbeidsraad te volgen, klinkt het bij de socialisten. Het opzet is de vrijstelling zowel in de tijd als in de hoogte te limiteren. Zo zou de vrijstelling nog 3.100 euro bedragen voor de eerste tien kwartalen, 2.100 euro voor de volgende acht en 900 euro voor de laatste acht. Dat maakt dat ze voortaan 6,5 jaar geldig blijft, blijkt uit documenten die La Libre kon inkijken. Ook de vrijstelling voor de vijf volgende aanwervingen wordt in de tijd beperkt. 

Het voorstel ligt nog ter discussie tussen de kabinetten, zegt de woordvoerder van Vandenbroucke.  De socialisten en de groenen zijn voor, CD&V en Open VLD niet per definitie tegen een hervorming, voor zover die beginnende werkgevers niet hindert. De MR is ronduit tegen. Volgens de liberalen is de vrijstelling een noodzaak in de relance na corona.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud