Advertentie
netto

Vastgoedsector niet akkoord met verbod op huisbezoeken

©ERA

De FOD Economie verbiedt huisbezoeken met vastgoedmakelaars. De sectorfederaties en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) gaan niet akkoord.

Vastgoedmakelaars mogen onder de nieuwe coronamaatregelen geen huisbezoeken organiseren. Dat zegt de federale overheidsdienst Economie op basis van het zondag gepubliceerde Ministerieel Besluit (MB). De sectorfederaties Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen) betreuren de beslissing.

Tijdens de eerste lockdown waren plaatsbezoeken voor het verkopen of verhuren van een woning verboden. De sectorfederaties menen dat dat deze keer wel mag en lieten de leden al weten dat ze bezichtigingen kunnen organiseren. 'In het MB staan geen elementen waaruit blijkt dat het niet meer zou mogen', zegt Dorien Stevens van het BIV. 'Je kan je ook afvragen of het wel de taak is van de FOD Economie om die gevolgtrekking te doen', zegt Kristophe Thijs van de CIB.

Het is veiliger om een plaatsbezoek te doen dan naar de supermarkt te gaan.

Roel Druyts
CEO Hillewaere

'Er ontbreekt officiële communicatie van de minister die zegt dat het niet kan', zegt Stevens. 'De notarissen en sociale huisvestingsmaatschappijen mogen voortwerken. Zij voeren ook plaatsbezoeken uit. Men heeft gezegd dat men er alles aan zal doen om oneerlijke concurrentie te vermijden.' Het Nationaal Crisiscentrum bevestigt dat de FOD Economie bevoegd is om beslissingen te nemen op basis van het Ministerieel Besluit. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele 'betreurt dat de tekst van het MB op dit punt onduidelijk is'.

Knuffelcontacten

Ook wie zijn woning wil verkopen of verhuren zonder makelaar kan geen bezoekdagen organiseren. De regel geldt dat naast het zogenaamde knuffelcontact niemand op bezoek mag komen. 'Onze mensen zijn professioneel. Als poetsvrouwen, klusjesmannen en notarissen hun werk mogen doen, wat is dan het verschil met een vastgoedmakelaar?', vraagt Thijs.

De eerste lockdown heeft tot menselijke drama's geleid.

Kristophe Thijs
Sectorfederatie CIB Vlaanderen

Roel Druyts, CEO van de makelaarsgroep Hillewaere, heeft geen begrip voor de beslissing. 'Het sectorprotocol is goedgekeurd door politici en virologen. We ontsmetten de woning voor en na het bezoek, houden afstand en dragen mondmaskers. Een plaatsbezoek is veiliger dan naar de supermarkt te gaan. Bovendien valt door dit besluit een heel ecosysteem stil. Denk maar aan verhuisbedrijven.'

Ontstaat opnieuw een rush op vastgoed als de regels versoepeld worden, zoals na de eerste lockdown? 'Die 'rush' was vooral een inhaalbeweging. Deze beslissing bezorgt veel mensen vooral veel problemen', zegt Druyts. 'De eerste lockdown heeft tot menselijke drama's geleid', zegt Thys. 'Bovendien zal de vraag opnieuw de hoogte inschieten. De consument is de dupe, want ook de prijzen zullen opnieuw stijgen.'

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud