VDAB: 'Tabula rasa arbeidsmarkt nodig'

©TD_TR

Het ontslagrecht, de loonvorming en de loopbaanbegeleiding in ons land zijn voorbijgestreefd. Fons Leroy, topman van VDAB, pleit voor een complete heruitvinding van onze arbeidsmarkt. Bevoegd minister Monica De Coninck (sp.a) zit deels op dezelfde lijn, maar waarschuwt dat van nul af herbeginnen onmogelijk is.

Leroy doet zijn uitspraken in De Morgen. Volgens Leroy is het hoog tijd dat België zijn sociaaleconomisch bestel aanpast aan de nieuwe realiteit met "een vergrijzende bevolking, snellere schommelingen in de economie en een bevolking die met meer mensen langer en soepeler zal moeten werken".

De VDAB-topman wil onder meer schoon schip maken in het ontslagrecht. "Dat moet meer tewerkstellingsgericht zijn. Het moet maken dat de ontslagen werknemer snel van werk naar werk gaat." Het huidige systeem is volgens hem te veel gericht op de financiële opvang via ontslagregelingen. Of die te gul zouden zijn, laat hij in het midden, "omdat het maar een van de vele facetten is".

Leroy neemt ook onze anciënniteitsregels in het vizier. "Misschien moeten we afstappen van lineaire anciënniteitsverhogingen bij bedienden en gaan naar loonevoluties die meer rekening houden met productiviteit en competenties", oppert hij. Maar werknemers moeten ook veel meer vorming krijgen van hun bedrijf dan vandaag, bijvoorbeeld in periodes van tijdelijke werkloosheid. En hij wil werknemers veel meer betrokken zien bij hun loopbaanplanning.

Federaal minister van Werk De Coninck erkent dat het beleid op een aantal punten achterhaald is. Een radicale ommezwaai is echter onrealistisch, waarschuwt ze. "Zoiets gaat stap voor stap." Bovendien zijn er wel degelijk hervormingen aan de gang, wijst ze nog op de maatregelen om langer te werken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud