Veerle Heeren zet dan toch tijdelijk stap opzij

De burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren.

Nadat ze voor een kritische gemeenteraad door het stof was gegaan wegens haar vroegtijdige vaccinatie leek de burgemeester van Sint-Truiden, Veerle Heeren, eerst aan te blijven. Maar na afloop kwam het nieuws dat ze tijdelijk een stap opzijzet.

Veerle Heeren (CD&V) kwam vorige week in opspraak omdat ze in maart al een vaccin kreeg, terwijl de 85-plussers toen aan de beurt waren. Ook haar zus, zoon, buren en kapper - 13 mensen in totaal - werden na haar tussenkomst ingeënt. Dat deelde ze zelf mee aan de gemeenteraad, die maandag een extra zitting aan het incident wijdde.

De essentie

  • Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden heeft zichzelf en 13 andere mensen uit haar familie- en kennissenkring al in maart laten vaccineren.
  • Maandag legde ze op de gemeenteraad uit dat er enorme overschotten waren en ze geen vaccins verloren wilde laten gaan. Ze wil doorgaan als burgemeester.
  • Coalitiepartners N-VA en Open VLD noemen het vertrouwen geschonden. Na afloop kwam dan toch nog het bericht dat Heeren tijdelijk een stap opzij zet.

'Ik heb een inschattingsfout gemaakt', zei Heeren. 'Maar ik heb geen politieke druk gezet of een systeem opgezet om mezelf en anderen sneller gevaccineerd te krijgen. In het begin van de vaccinatiecampagne waren er zowel overdag als ’s avonds veel tijdssloten open. Mensen waren nog sceptisch over de bijwerkingen van bepaalde vaccins, waardoor dosissen verloren dreigden te gaan.'

Als jullie mijn verontschuldigingen aanvaarden, wil ik mij blijven inzetten voor deze stad en iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd krijgen.
Veerle Heeren (CD&V)
Burgemeester Sint-Truiden

De ambtenaar noodplanning van Sint-Truiden bevestigde dat. 'Begin maart was er veel ongerustheid over AstraZeneca, waardoor mensen afhaakten. Daarnaast waren er kinderziektes met het reservatiesysteem. In die periode bestond de federale reservelijst Qvax nog niet en konden de huisartsen nog geen lijsten met risicopatiënten opladen. Er zijn toen heel veel mensen aangesproken, zoals mensen die hun ouders begeleidden naar het vaccinatiecentrum of mensen van de reinigingsdienst. We zijn zelfs de straat opgegaan om mensen aan te spreken’, zegt ambtenaar Johan Vandenborne.

Volgens Heeren kreeg ze vanuit het vaccinatiecentrum meermaals de vraag om zich te laten vaccineren en zelf mensen aan te brengen. ‘Er dreigden 1.000 vaccins verloren te gaan. Daardoor heb ik de namen van 13 mensen doorgegeven, onder wie die van mijn zoon en zus. Was dat politiek verstandig? Nee, dat was een grote fout. Maar geen enkele Truienaar heeft daardoor later dan voorzien zijn prik gekregen.'

'Ik wil de feiten niet minimaliseren', zei Heeren. 'Maar ik heb alleen maar goed willen doen. Achter de namen die ik doorgaf, zat geen systeem. Als jullie mijn verontschuldigingen aanvaarden, wil ik mij blijven inzetten voor deze stad en iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd krijgen.’

Heeren gooide er ook nog een welgemikt traantje tegen, toen ze begon over de zware coronastrijd van haar toenmalige partner en haar moedergevoelens.

Weer valse noot

De oppositie nam geen genoegen met de uitleg. Groen vroeg maandagavond om een time-out, Vooruit eist het ontslag van Heeren. ‘Als het schip in nood is, is het vrouwen en kinderen eerst, niet eigen kinderen eerst. U hebt geen moreel gezag meer om verder aan te blijven’, zei Vooruit-raadslid Gert Stas.

Na de gemeenteraad kwam plots het bericht dat Heeren toch tijdelijk een stap opzijzet. Blijkbaar was zo'n time-out afgesproken in de coalitie, maar maakte Heeren dat in haar betoog onvoldoende duidelijk.

De coalitiepartners van Heeren, Open VLD en de N-VA, namen een ietwat dubbelzinnige houding aan: ze veroordeelden de burgemeester, maar stelden de coalitie niet te willen opblazen. En omdat CD&V leek vast te houden aan Heeren zou dat de consequentie zijn van een roep om ontslag. ‘Dit is oude, foute politiek. Ik distantieer me hier volledig van’, zei Hilde Vautmans (Open VLD). ‘Maar we moeten voort, we gaan onze stad niet onbestuurbaar maken.’

Hetzelfde verhaal bij de N-VA'er Jelle Engelbosch. ‘Dat minstens de indruk is gewekt dat de burgemeester haar gezag heeft misbruikt om mensen voor te trekken, blijft een groot probleem: u zult zelf moeten beantwoorden hoe u nog kunt functioneren. We gaan de scheiding niet aanvragen, we blijven de coalitie steunen, maar we kunnen niet naar de orde van de dag: het vertrouwen is geschonden.’

Na de gemeenteraad bleek plots dat Heeren alsnog besliste om tijdelijk een stap opzij te zetten om de zaken op een rijtje te zetten. Eerste schepen Engelbosch neemt over 'om de rust te laten weerkeren', deelde hij mee op het VRT-journaal. Blijkbaar was zo'n time-out afgesproken in de coalitie, maar maakte Heeren dat in haar betoog onvoldoende duidelijk. Alweer een valse noot van de CD&V-burgemeester dus en het is maar de vraag wat dat betekent voor de verdere samenwerking en haar terugkeer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud