'Verbied roken in auto met kinderen'

©BELGAIMAGE

De Nationale Coalitie tegen Tabak wil dat het verboden wordt om te roken in een auto waarin kinderen zitten. Voor de invoering van die maatregel wordt naar de federale overheid gekeken, schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag.

De concentratie aan toxische stoffen in een auto waarin gerookt wordt, is tien keer zo groot als in een rokerig café. Daarom is het in Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk verboden een sigaret op te steken in een wagen met minderjarigen.

Ook België moet zo'n verbod invoeren, zegt Luk Joossens, woordvoerder van de Nationale Coalitie Tegen Tabak. 'Kinderen zijn extra gevoelig voor de gevolgen van passief roken. Bovendien is een auto een kleine ruimte waarin toxische gassen zich makkelijk opstapelen. Passagiers ademen die tegen wil en dank in.'

Het rookverbod in een auto zou een uitbreiding zijn van het huidige, dat roken verbiedt op openbare plaatsen, het werk en in horecazaken.

De Nationale Coalitie tegen Tabak legt bovendien een prijsverhoging van tabaksproducten opnieuw op tafel. Vooral roltabak loopt in het vizier van de organisatie. 'Een sigaret van roltabak is tot 4 keer goedkoper dan een gewone sigaret, en draagt zo in belangrijke mate bij tot roken bij jongeren', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud